Hlavní obsah

Nemoci číhají za každým rohem. Utečte jim!

Praha

Poměrně často se u neběžců setkáváme s názorem, že ono to běhání zase tak zdravé nebude. Jde o poměrně rozšířenou mentální techniku „kyselých hroznů“ ‒ když si sám nemohu utrhnout ty sladké bobule, přesvědčím se raději, že jsou určitě kyselé. A tak gaučáci, kteří nejsou schopní zvednout své líné zadnice, přesvědčují sami sebe i své okolí, že běh zdravý není. Jak to tedy je?

Foto: Icebreaker.com

Před spoustou problémů lze utéct. Nemoci nevyjímaje.

Článek

Určitě ve svém okolí znáte někoho, kdo už několik desítek let běhá či se věnuje i jiným pohybovým až sportovním aktivitám a zdraví se mu stále nevyhýbá. Jak si to vysvětlit? Může být správnou odpovědí sdělení: „Je to proto, že běh není zdravý?" Asi sotva.

Srdce v (běžeckých) kalhotách

Běh má mnohokráte vědecky prokázaný pozitivní vliv na srdce a cévy. Bylo zjištěno, že pravidelné pobíhání snižuje riziko srdečních chorob až o 35 %. Svůj neúnavný dutý sval potěšíte také redukcí hmotnosti, krevního tlaku a obsahu „špatného" cholesterolu v krvi, což má běhání rovněž za následek. Ateroskleróza se vám bude vyhýbat jako termit mravenečníkovi. Není žádným tajemstvím, že pravidelný pohyb také podněcuje tvorbu nových vlásečnic a zlepšuje tak prokrvení svalstva.

Pravidelné běhání pomáhá udržovat a zlepšovat hustotu vašich kostí. Osteoporóza má tak i v pokročilém věku u vás červenou. A jelikož běháním posílíte i své klouby, svaly a úpony v jejich bezprostředním okolí, nepotěšíte ani svou artrózu.

O svalech snad nemusí být ani řeč. Velké svalové skupiny se zapojují do každého pohybu, který venku učiníme. Snad jen s výjimkou apatického polehávání na zahradním lehátku. Nikoho asi nepřekvapí, že svalům pravidelný běh velmi prospěje.

Během proti rekordům

Čeští muži drží nechvalné světové prvenství v počtu onemocnění rakovinou tlustého střeva v přepočtu na 100 000 obyvatel. Dobrá zpráva je, že pravidelné běhání rapidně snižuje pravděpodnobnost ochoření také tímto neduhem.

Pravidelný běh dokonce přispívá i ke zdraví vašeho zraku. Snižuje nitrooční tlak a pravděpodobnost vzniku zeleného zákalu.

Mozek patří mezi orgány, na něž má běhání asi největší vliv. Pravidelný pohyb trvající alespoň třicet minut přináší do našeho krevního řečiště endorfiny, dokáže snižovat hladinu stresu a úzkosti a samozřejmě přispívá k lepšímu prokrvování mozkovny. Zamávat tak můžete také demenci. A když vás bude dráždit manželka, žilka vám z toho taky hned tak nepraskne.

Kromě dalších orgánů má vaše pravidelné pobíhání pozitivní účinky také na plíce, slinivku či játra. Nejenže pro svůj nabitý tréninkový program budete trávit méně času v restauračních zařízeních, ale svým pohybem podpoříte činnost i vnitřních orgánů. Běhání může snížit pravděpodobnost rozvinutí cukrovky druhého typu až o 50 %. A co teprve plíce. Běháním se zvyšuje jejich vitální kapacita, posilují se dýchací svaly, roste účinnost plicní ventilace.

Seznam všech pozitivních účinků pravidelného běhu by byl téměř nekonečný. Až zase někdy uslyšíte někoho říkat: „Běh změnil od základů můj život.", neberte to na lehkou váhu. Ten člověk pravděpodobně nekecá. A co vy, co takhle to taky zkusit?

Zapojujete běh či jinou pohybovou aktivitu pravidelně do svého života?
Ano, v dnešní době je to nezbytné.
74,9 %
Občas, nijak to s pohybem nepřeháním.
15 %
Ne, nemám na to čas.
10,1 %
Celkem hlasovalo 574 čtenářů.

Reklama

Související témata: