Hlavní obsah

TEST: Větrovka do nepohody ‒ Icebreaker Cool-Lite Incline Windbreaker

René KujanSport.cz

Taková větrovka je věc, jejíž dobrodiní využívají běžci už dlouhá léta. Tady je dobrý materiál asi nenahraditelný. Nemůžeme si dovolit to, co staří cyklističtí pardálové, kteří si v dřevních dobách dávali pod dres jako ochranu proti větru několik obšírných listů Rudého práva. To by běžci neprošlo, přeci jen se potí trochu více. Pokud od své větrovky chcete nejen neprofoukavost, ale také vodoodpudivost, kompaktnost, prodyšnost a hebkost přírodních materiálů, pak jste tady správně.

Foto: icebreaker.com

Icebreaker Cool-Lite Incline Windbreaker: větrovka do nepohody

Článek
Fotogalerie

Novozélandský „Ledoborec" je notoricky známým výrobcem všeho, co lze vyrobit z ovčí vlny. Na ovce jsou na pacifických ostrovech experti. Spřádají vlnu a do toho pojídají jehněčí. Ale udělat vlněnou větrovku? Ano, to je možné. Tedy, když do toho přidáte i trochu těch sofistikovaných moderních umělých vláken. Výsledkem je moc příjemná fúze klasického a moderního přístupu.

Vrchní část větrovky je ze 100% nylonu. Ten je ultralehký, ultratenký, vyzdobený milimetrovými kostičkami rip-stopové úpravy (při případném roztržení se poškození nešíří po vláknech dále látkou). Tato vrstva zprostředkovává běžci štít proti živlům. Neprofoukne a navíc má také vodoodpudivou úpravu. To samozřejmě neznamená, že v případě průtrže mračen nahradí pláštěnku! Na to jí kromě jiného chybí kapuce. Jemný deštík ale přežijete v klidu.

Až na deseticentimetrové panely vedoucí od podpaží dolů je bunda vybavena druhou vrstvou ‒ podšívkou z kombinace vlny merino (51 %), lyocellu (34 %; viskózové vlákno z eukalyptů pěstovaných trvale udržitelným způsobem) a nylonu. Tím se značně zvedá komfort nošení i tepelněizolační vlastnosti bundy. Teoreticky by člověk mohl běžet pouze v bundě, a přesto utrpět pouze pozitivní zážitky. I když ale budete mít na sobě ještě nějaké to tričko, rozdíl je znatelný. Jemně strukturovaná tkanina přenáší vlastnosti ovčí vlny na běžecké funkční prádlo ‒ při nízké hmotnosti vysoké izolační schopnosti, výborná prodyšnost/odvod vlhkosti, nezapáchavost. Prodyšnost je v oblasti podpaží navíc umocněna laserem řezanou perforací.

PLUSY
ochrana proti větru
vodoodpudivost
vysoký tepelný komfort v proměnlivých podmínkách
dobrá prodyšnost
nízká hmotnost
reflexní prvky
MÍNUSY
využil bych i kapuci
HMOTNOST
261 gramů
CENA
4299 korun

Kvalitní celorozepínací zip je v reflexní úpravě. Reflexní logo výrobce najdete také na levém rameni. Jak trup, tak rukávy jsou zakončeny jednoduchým pružným lemem. Velkou radostí vás určitě naplní také zjištění, že na pravém boku najdete pořádný kus kapsy. Ta je vybavena zipem s oboustranným jezdcem, což napovídá, že po jejím obrácení naruby vznikne jakési pouzdro, do nějž bundu můžete sbalit. Kapsa je dostatečně velká, aby pojala i vaši naditou peněženku i s klíči od zánovního SUV. Sbalená bunda má velmi kompaktní rozměry, takže při transportu nezabere mnoho místa. Navíc je balíček na konci zipu vybaven malým očkem například na zavěšení či bezpečnému připnutí k ostatní výstroji.

Větrovka je dostupná ve dvou barevných variantách. Já jsem zvolil běžecky logičtější zářivou oranžovou, která má všechny ambice zvýšit pasivní bezpečnost běžce na frekventovanějších místech. Druhou barvou je tmavá modř a i její originální název „Stealth" (Nenápadnost) říká, že ji spíše využije někdo, kdo touží ve skyrtu duše po skrytu. To běžci většinou nebývají.

Bundu jsem používal na třídenní běžecké pouti mezi Drážďany a Prahou, kdy nás téměř neustále pronásledovaly přeháňky. Silný, déletrvající déšť už bundu promočí, ale kombinace syntetického svršku a vlněné podšívky vytvoří mezi vrstvami zvláštní mikroklima, které vám přeci jen pomůže vyrovnat se s diskomfortem mnohem snadněji. To, že jsem mokrý „durch-und-durch" jsem většinou zjistil až na konci etapy, kdy jsem se na delší dobu zastavil. S bundou panovala v mých řadách velká spokojenost. Tepelný komfort, nízká hmotnost a nezapáchavost pro mne byly těmi nejdůležitějšími vlastnostmi. Jediné, co bych si snad přál ještě navíc, by byla stejně pěkně vyvedená dvojvrstvá kapuce.

Reklama