Hlavní obsah

Liberec - Sparta 0:1Série u Nisy po sedmi letech skončila. Nita chytil penaltu, tým jara zůstává stoprocentní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
56. Costa 0 : 1
Záznam online reportáže

Liberec

Letenští zůstávají jediným týmem, který na jaře ještě netratil ani bod. Fotbalisté pražské Sparty v utkání 23. ligového kola zvítězili v Liberci 1:0. U Nisy tak vyhráli poprvé po sedmi letech od dubna 2012 a po šesti předchozích marných pokusech. Sparta si pojistila třetí příčku, na Slavii s Plzní však ztrácí 11 bodů. Vítězný gól dal Costa, brankář Nita chytil libereckému Kozákovi penaltu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Drchal ze Sparty Praha a liberecký obránce Ondřej Karafiát během utkání 23. kola Fortuna ligy.

Článek
Fotogalerie

Výrazné omlazování letenské jedenáctky pokračuje. U Nisy se do základu vrátil stoper Plechatý a Drchal vytěsnil na lavičku Tetteha. Slovan pak poprvé nasadil navrátilce Sýkoru, hosta ze Slavie.

Sparta začala hodně zakřiknutě, v úvodních deseti minutách se prakticky nedostala na polovinu soupeře. A musela být ráda, že Costovu ruku ve vápně sudí Franěk po poradě s videorozhodčím neposoudil jako penaltu. Liberec si na favorita věřil a byl mnohem nebezpečnější.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Václav Drchal během utkání v Liberci.

V 21. minutě měli domácí velkou šanci a diváci už křičeli gól, ale Potočný neobsazený na zadní tyči rozvlnil jen boční síť. Slovan byl nicméně při chuti a soupeře přehrával. O další vzrušení se postaral Karafiát, jeden z pěti exsparťanů v sestavě Liberce. Přímý kop zakroutil parádně do šibenice, brankář Nita se však blýskl parádním zákrokem.

Atmosféra na trávníku zhoustla po kontroverzi Kozáka s Costou, sudí ji uhasil žlutými kartami pro oba kohouty.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Costa střílí gól v Liberci.

Ve sparťanské kabině muselo být po poločase bez jediné šance hodně dusno. Do druhé půle vstoupili hosté mnohem aktivněji a v 56. minutě se ujali vedení. Pomohli si ze standardky. Dočkal zahrál ostře řezaný přímý kop, Costa vyskočil nejvýš a hlavou poslal míč o tyč těsně za brankovou čáru.

Liberec mohl deset minut před koncem vyrovnat, když sudí Franěk po rozboru u videa nařídil penaltu za zákrok Zahustela na Kozáka. Sám postižený si vyžádal míč - a Nita jeho střelu vyrazil.

Fotbalová liga - 23. kolo:
Slovan Liberec - Sparta Praha 0:1 (0:0)
Branka: 56. Costa. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vitner - Královec (video). ŽK: Kozák, Potočný - Sáček, Costa, Zahustel. Diváci: 9546.
Liberec: Nguyen - Mikula, Kačaraba (40. Koscelník), Karafiát, Hybš - Potočný, Breite (70. Musa), Oscar, Pešek - Sýkora (60. Nešický) - Kozák. Trenér: Hornyák.
Sparta: Nita - Zahustel, Plechatý, Costa, Hanousek - Sáček, Frýdek - Hložek, Dočkal (90. M. Hašek), Karlsson (65. Čivič) - Drchal (71. Tetteh). Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: