Hlavní obsah

Pardubice - Hradec Králové 4:2Pardubice vyhrály derby, zabraly po osmi porážkách

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Kratochvil 1 : 0
8. Horký 2 : 0
11. Matýs 3 : 0
16. Pavlík 3 : 1
49. Hovorka 4 : 1
59. Cingel 4 : 2
Záznam online reportáže

Pardubice

Poslední východočeské derby v sezoně vyhráli hokejisté posledních Pardubic, kteří na domácím ledě porazili v závěrečném 52. kole základní části extraligy Hradec Králové 4:2. Klíčové momenty se odehrály už v první třetině, kterou Dynamo vyhrálo 3:1. Pardubičtí hokejisté tak vyhráli po osmi porážkách v řadě. Mountfield naopak před čtvrtfinále play off, v kterém se utká s Kometou Brno, nasbíral pět porážek za sebou.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Zleva Vojtěch Síla a Lukáš Vopelka z Hradce Králové a pardubický Luboš Horký.

Článek

Prestižní souboj rivalů přinesl řadu premiér. Pardubičtí útočníci Matouš Kratochvil a Ondřej Matýs vstřelili své první branky v extralize, hradečtí junioři Vojtěch Síla a Miroslav Kukla si připsali vůbec první start v nejvyšší soutěži.

Mountfield se musel obejít bez opor Smoleňáka, Koukala, Vincoura či Zámorského, přesto začal lépe, ale Rákos ve velké šanci trefil jen tyč. Hráči Dynama naopak proměnili všechno, na co sáhli. V sedmé minutě se po šťastném odrazu trefil Kratochvil a za 74 vteřin po Machalově sprintu zvýšil Horký. Povedenou pasáž Dynama dokonal v 11. minutě po dalším přečíslení třetí brankou Matýs.

Hradec si sice držel střeleckou převahu, ale na výborného Kloučka vyzrál až v 16. minutě, kdy se dělovkou od modré čáry trefil Filip Pavlík. Další šance si hostující tým schoval až do druhé třetiny, kdy při krátké přesilovce pět na tři neuspěl Paulovič a poté už ve výhodě jednoho muže vychytal Pavlíka s jistou dávkou štěstí Klouček.

Dynamo dostalo k dispozici dokonce dvouminutovou přesilovku pět na tři. Trenéři si vybrali oddechový čas, ale Pardubice se trápily, pořádně ani nevystřelily na bránu, zato nasbíraly čtyři prohřešky, které je připravily o útočné pásmo. Zejména závěr druhé části rozkouskovaly drobné šarvátky a častá vyloučení.

Početní výhody hrály důležitou roli ve třetí třetině. Při té hradecké totiž Rákos v dobré šanci trefil jen Kloučkovu masku, naopak Dynamo ve 49. minutě při vlastní přesilovce zvýšilo na 4:1, když Mikuš trefil horní tyč a kotouč do branky dorazil Hovorka. Domácí tým poté ještě promarnil přesilovku pět na tři.

Mountfield dostal velkou šanci na zdramatizování utkání necelých pět minut před koncem třetí třetiny, kdy Cardwell zahodil rukavice při bitce s Rákosem a vyfasoval trest na pět minut a do konce zápasu. Hradec vylepšil přesilovku odvoláním brankáře a 111 vteřin před sirénou snížil Cingel. Další gól už ale hosté nestihli.

52. kolo hokejové extraligy:
HC Dynamo Pardubice - Mountfield Hradec Králové 4:2 (3:1, 0:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 7. M. Kratochvil, 8. Horký (Machala), 11. Matýs (Dušek), 49. Hovorka (J. Mikuš, Eklund) - 16. F. Pavlík (Cingel), 59. Cingel (Paulovič, Graňák). Rozhodčí: R. Svoboda, Šír - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 9:10, navíc Cardwell 5 min. a do konce utkání - D. Sklenář 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 9329.
Pardubice: M. Klouček - Cardwell, Eklund, J. Mikuš, Porseland, J. Zdráhal, Budík, Děrvuk - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Rolinek, Perret - Horký, Poulíček, Machala - Matýs, J. Kloz, Dušek. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.
Hradec Králové: J. Pavelka - Štindl, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, od 21. navíc Kukla - J. Dvořák, Rákos, D. Sklenář - Paulovič, Cingel, R. Pavlík - Poppel, Nedvídek, Miškář - Vopelka, Kukumberg, Síla. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Reklama

Související témata: