Hlavní obsah

Na jihu Čech ožil hořký debut, ale po demolici nováčka Trpišovský řešil, jak hráčům nezahltit hlavu

České Budějovice

Dál zůstávají jediným týmem bez prohry. Přestože se svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského při předehrávce 6. kola tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže v pátek v Českých Budějovicích poločas v koncovce trápili, nakonec dominantní výkon potvrdili třemi góly a jasným vítězstvím. K úternímu úvodnímu duelu play off Ligy mistrů tak pojede úřadující český šampion v pohodové náladě. Šéf lavičky Pražanů přiznával, že se mu duel v Rumunsku honil hlavou už před bitvou na jihu Čech.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Vysmátý trenér fotbalové Slavie Jindřich Trpišovský.

Článek

Byl jste spokojený s výkonem vašeho týmu na hřišti Českých Budějovic s ohledem na blížící se vstup Slavie do boje o Ligu mistrů?

Když jsme na stadionu Dynama v pátek přijížděli, vybavil jsem si, že právě tady jsem vedl první zápas v profesionálním fotbale. Tehdy jsme s Viktorií Žižkov prohráli o čtyři branky. A od té doby jsem v Českých Budějovicích na stadionu nebyl. Jsem pochopitelně moc rád, že jsme tentokrát zápas zvládli mnohem lépe. Do utkání jsme dobře vstoupili, hráli jsme skvěle na celém hřišti. Tedy až na posledních pětadvacet metrů u branky soupeře, kdy jsme volili špatné řešení. Měli jsme sice spoustu centrů a střel, ale vyloženou šanci jsem neviděl. V druhé půli jsme se zlepšili v pokutovém území i kolem něj. Pochopitelně nám hodně pomohl první gól.

Vítěznou trefu si připsal Nicolae Stanciu, který nastoupil podruhé v základní sestavě a hrál poměrně stažený, chodil si pro míče hodně do hloubi pole. Šlo o taktický záměr?

Je to jedna z variant. Hodně záleží, jakým způsobem nás soupeř brání a dostupuje. Měli jsme dvě tři varianty základní rozehrávky. Velice důležité je pochopitelně i těžiště hry, kluci ve středu pole mají za úkol měnit si pozice, rotovat. Nico s Pepou Hušbauerem navíc dokonale vycítí, kde je pro ně nejlepší prostor.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Benjamin Čolič z Českých Budějovic v souboji s Peterem Olayinkou ze Slavie v utkání nejvyšší soutěže.

Je už Stanciu připravený po dlouhém tréninkovém výpadku na dva zápasy v řadě? Můžete s ním počítat pro úterní duel play off Ligy mistrů v rumunské Kluži?

Nico jde postupně nahoru. s Libercem toho měl plné zuby, když po pětašedesáti minutách střídal. Proti Českým Budějovicím už byl zase o něco lepší. Neměl lehkost a dynamiku, jak začal s přípravou později. V pátek proti Českým Budějovicím na tom byl pohybově skvěle. Pochopitelně je jednou z variant pro úterní duel. Zná prostředí i protihráče.

V Českých Budějovicích na soupisce vůbec nebyli obránce Bořil a záložníci Král s Balutou. Šetřili jste je na bitvu v Rumunsku?

Alex Král měl drobné potíže. Vlastně ani nemohu říct zdravotní, prostě se necítil z určitého hlediska komfortně. Nerad bych to specifikoval. Určitě bude v úterý k dispozici. Honza Bořil dostal volno, aby si odpočinul. A Baluta doplatil na to, že na lavičku můžeme vzít jen šest hráčů. Měli jsme určité varianty pro špatný i příznivý vývoj. A rozhodli jsme se upřednostnit Petra Ševčíka, protože je větší předpoklad, že ho využijeme v úterý proti Kluži.

Jak moc máte rumunského soupeře v hlavě? Už jste se na úvodní duel play off Ligy mistrů chystali, byť jste měli v programu ještě bitvu s Českými Budějovicemi?

Byli jsme na obou zápasech 3. předkola Ligy mistrů a částečně jsme je studovali. Ještě večer po návratu z Českých Budějovic se vrhneme do detailní přípravy. Budeme vycházet hlavně z jejich utkání v Evropě. Všichni hráči Kluže jsou v klubu dlouho, jde o hodně zkušené mužstvo. Většina z borců na soupisce má několik desítek startů v pohárové Evropě. Mají obrovskou kvalitu. Půjde o to vybrat správné informace, abychom hráčům nezahltili hlavu.

Reklama