Hlavní obsah

Kubica chce zůstat u BMW a titulem se netrápí

PRAHA

„Robert Kubica,“ znělo z několika stovek hrdel před boxy stáje BMW po nedělní GP Itálie v Monze. Polští fanoušci nevyvolávali svého hrdinu marně. Usměvavý a pyšný na své krajany se s nimi přišel pozdravit a poděkovat za přízeň. Ve své rodné zemi je dnes bez nadsázky nejpopulárnějším sportovcem. Však je také důvod.

Článek

Třiadvacetiletý rodák z Krakova Robert Kubica letos vyhrál v Kanadě svůj první závod v F1. dvakrát dojel druhý a třikrát třetí. Kromě Austrálie a Velké Británie, kde nedojel, bodoval ve všech zbývajících šesti závodech sezóny. V průběžném pořadí je třetí, s odstupem čtrnácti bodů od vedoucího Lewise Hamiltona. Parádní sezóna. Navíc výrazně pomáhá ke třetí příčce i týmu BMW Sauber.

„Ještě není konec, takže s hodnocením počkám. Pořád jsem ve hře o titul, ale tím se netrápím,“ řekl na dotaz, jak je spokojený s probíhající sezónou. Nad připomínkou, že před pár týdny mluvil o tom, že nevzdává boj o titul, se jen pousmál...

„Přeci nebudu říkat, že mě titul nezajímá, když jsem teoreticky pořád ve hře. Vítězství je smyslem závodění. Ve formuli 1 se může stát ledacos, což ukázala i Monza... Já ale zůstávám nohama na zemi. Nelétám ve vzduchu obrazně, a doufám, že nebudu ani doslova,“ pravil s úsměvem a lehkou narážkou na svoji loňskou hrůzostrašnou havárii s dobrým koncem - svět je malý - v Kanadě.

Na třetí místo z jedenáctého na startu

V Monze předvedl, že je vynikající pilot. Z jedenácté pozice se probil až na třetí stupínek pódia. „Po sobotní kvalifikaci, kdy jsem těsně přišel o postup do její závěrečné části, to byl nakonec vcelku dobrý víkend. Dostat se dopředu při nedělním závodě, jehož první část propršela, nebylo vůbec lehké. Udělali jsme správné rozhodnutí, když jsem na trati zůstal co nejdéle. Umožnilo nám to přizpůsobit strategii aktuálnímu počasí a podmínkám tratě. Povedla se nám i zastávka v boxech, protože to byla ta pravá chvíle na změnu pneumatik na klasické mokré,“ ohlédl se za nedělním závodem," komentoval Kubica průběh závodu.

Jeho nedělní výkon výrazně ovlivnil rozhodnutí vedení BMW, že pokud skutečně přijde Fernando Alonso, zůstane právě on. Odejít by měl Němec Nick Heidfeld. „Tohle neřeším, jsou to spekulace. Soustředím se na příští závod v Singapuru. Ale samozřejmě chci u BMW zůstat, protože to je tým, který jde stále nahoru,“ zdůraznil Kubica.

„Snažil jsem se dohnat Heikkiho Kovalainena, ale měl přede mnou velký náskok. Když jsem předjel týmového kolegu Nicka Heidfelda, nevěděl jsem, že je to on. Ani jsem ho neviděl. Prostě najednou jsem byl před ním... Víte, pro mne je Monza mimořádná. Tady jsem dosáhl v roce 2006 svého prvního pódia v F1, skončil jsem třetí. A to byl teprve můj třetí závod v kariéře,“ přiznal Kubica, který závodnicky v Itálii vyrostl.

„Z Itálie je k velkému závodění blíž, než z mého rodného Polska. Ale já jsem pyšný na to, že jsem Polák,“ pravil s důrazem na svoji národnost jezdec, který je hluboce věřící a hrdý na to, že pochází ze stejného města jako legendární papež Jan Pavel II.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články