Hlavní obsah

Zastavte "studenou válku" mezi KHL a NHL! apeluje Larionov

PRAHA

Bývalý sovětský hokejista Igor Larionov vedl v roce 1989 exodus ruských hráčů do NHL, v pondělí byl vedením zámořské ligy oceněn místem v Síni slávy. Mezi legendy byl bývalý člen gólového komanda Sborné Krutov - Larionov - Makarov uveden v pondělí v Torontu. „Jedná se o jeden z nejsvětlejších okamžiků mé kariéry,“ ocenil forvard s přezdívkou ´Profesor´ místo na výsluní.

Článek

„Nesmím zapomenout také na spoluhráče a fanoušky, bez kterých by nemělo smysl hrát hokej,“ uvedl Larionov pro The Sports Network. Zvláštní poradce Kontinentální hokejové ligy a autor 644 kanadských bodů v NHL by chtěl zastavit mezi oběma soutěžemi nesváry vyvolané přetahováním o hráče. „V současnosti nepotřebujeme 'studenou válku', hokej by měl spíše vzkvétat,“ nechal se slyšet majitel kanadského i ruského pasu.

„Alexander Medveděv (KHL) a Gary Bettman (NHL) by se měli co nejrychleji domluvit,“ apeloval na jednání mezi ruským energetickým carem a šéfem KHL a komisařem NHL. „Měli by zapomenout na minulost a myslet na budoucnost, protože elegantní řešení by bylo ku prospěchu obou stran a nejlepší pro hokej,“ dodal.

Mladé hokejisty mohli ovládat

Larionov vyhrál s Detroitem tři Stanley Cupy. Byl malý vzrůstem, ale je velkým řečníkem, byl skvělým atletem, ale vypadá jako úředník. Do Severní Ameriky se vydal v roce 1989 ještě před pádem sovětské železné opony. „Hráči, kterým bylo přes třicet, nebyli v ruském systému vítáni,“ svěřil se Larionov pro NHL.com. „Potřebovali mladé hráče, které mohli ovládat,“ dodal na adresu tehdejších poměrů.

“Pod trenérem Scotty Bowmanem jsem hrál v Detroitu s tolika spoluhráči... Důležité však bylo, že jsem hrál za skvělý tým, pod skvělým koučem a s výbornou partou kluků,” zavzpomínal si téměř osmačtyřicetiletý Larionov na barvy Rudých křídel, s nimiž zvedl nad hlavu Stanley Cup v roce 1997, 1998 a 2002.

KLM společně hrála osm let

S aktivním hokejem skončil v roce 2004, za svou kariéru si v NHL připsal 921 startů. Zaznamenal 169 gólů a 475 přihrávek. „V sovětském týmu naše formace KLM (Vladimir Krutov, Sergej Makarov) společně hrála osm let. Když jsem přišel do NHL, tak jsem zjistil, že spolu můžeme odehrát třeba jen zápas nebo dva,“ nechal se slyšet rodák z Voskresensku, jehož barvy hájil tři sezóny a poté oblékal osm let dres CSKA Moskva.

Larionov se stal pátým Rusem, který byl uveden do síně slávy. Následoval tak hvězdu 30. let dvacátého století Davida "Sweeney" Schrinera, Vječeslava Fetisova, brankáře Vladislava Treťjaka a Valerije Charlamova. “Mým snem je, aby se stejné pocty dočkali také Makarov a Krutov,” vzpomněl na bývalé spoluhráče z formace zvané ´Zelená jednotka´ podle barvy dresů při tréninku a působení v CSKA. “Tolik skvělých hráčů...také Kasatonov by si to zasloužil,” přidal další slavné jméno Larionov, jenž byl v květnu uveden rovněž do Síně slávy mezinárodní hokejové federace IIHF.

Reklama