Hlavní obsah

Zdolá Hanescu dalšího favorita?

Tenisový turnaj série ATP World Tour 250, hraný v těchto dnech na katarské půdě v Dauhá, dospěl již do čtvrtfinále. V něm se kromě první trojice světového žebříčku představí také čtvrtý nasazený Andy Roddick, jehož soupeřem bude dnes Victor Hanescu z Rumunska.

Foto: Francisco Leong/AFP/Getty Images

Rumunský tenista Victor Hanescu.

Článek

Roddick během úvodních dvou kol neztratil ani set, když bezproblémů přešel přes Navarra Pastora i Clementa. Překvapivě ještě hladší průběh měli zápasy Hanesca, který nejprve nedal šanci Troickému, a ve středečním utkání vyprovodil z kurtu Južného. Ve vzájemných zápasech zatím v obou případech dominoval Američan, který zvítězil v roce 2003 na tvrdém povrchu v Paříži, i o tři léta později na antuce v Římě. Zde svého soupeře doslova deklasoval, a povolil mu jediný game.

Andy Roddick je v současnosti osmý hráčem na světě. Vítěz šestadvaceti turnajů na okruhu ATP se dal po listopadovém zranění kolene již dopořádku. Bývalá světová jednička, původem z městečka Omaha ve státě Nebraska, si tenisem přišla již na více než čtrnáct milionů dolarů. V loňské sezóně triumfoval na třech podnicích. Přemožitele nenašel na únorovém turnaji v San Jose, o měsíc později získal trofej v Dubaji, a poslední vavřín si připsal v Pekingu tři měsíce před koncem roku.

K tomu je ještě nutné připočíst finálovou účast z Los Angeles. Pro úspěch na US Open obětoval start na olympijských hrách. Ve čtvrtfinále ovšem ukončil jeho pouť domácím grandslamem Novak Djokovič. V dalších podnicích velké čtyřky Roddickovi pšenka příliš nekvetla. Postup mezi nejlepší dvaatřicítku na Australian Open ještě není tak špatný, jenže vyřazení ve druhém kole Wimbledonu od Janka Tipsareviče se určitě nedá považovat za dobrý výsledek. French Open byl nucen šestadvacetiletý Američan vynechat kvůli zdravotním problémům.

O rok starší Victor Hanescu je aktuální rumunskou jedničkou. V žebříčku mu patří osmačtyřicátá pozice. Pyšnit se může jediným turnajovým vavřínem ze švýcarského Gstaadu. Tento úspěch zaznamenal před necelým půlrokem, ve finále dokázal přehrát Rusa Andrejeva. Přitom do té doby v roce 2008 pouze paběrkoval, na žádném předchozím turnaji nedokázal přejít přes dva hráče. Poté však přeci jen nastal obrat k lepšímu, čehož budiž důkazem semifinále v Kitzbühelu a Petrohradu. Listopadové finále dněpropetrovského challengeru pak bylo jistě důstojnou tečkou za devátým rokem tohoto takřka dvoumetrového habána mezi profesionály.

Přetaví Andy Roddick účast na prvním turnaji nového roku v semifinálovou účast, nebo se postará Victor Hanescu o další překvapení? Bwin vypsal na výhru Roddicka kurs 1.15, na úspěch Hanesca si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.55.

Reklama