Hlavní obsah

Záchrana trvala strašně dlouho, přiznal Kubicův spolujezdec

PRAHA

Trýznivé okamžiky, kdy se každá minuta vleče jako hodina, si prožil navigátor Jakub Gerber po nedělní havárii po boku Roberta Kubici na rallye Ronde di Andora, při níž škodovku polské posádky doslova rozpáral kus svodidla. Gerber jako zázrakem vyvázl bez zranění a poté s hrůzou přihlížel zdlouhavé záchraně svého parťáka, kterému šlo o život. Podle lékařů se Kubicův stav dva dny po ošklivé nehodě obdivuhodně zlepšil a ve čtvrtek bude moci podstoupit další operaci.

Foto: Gianni Chiaramonti, ČTK/AP

Vrak Kubicovy škodovky, jejímž středem po nárazu prošlo svodidlo.

Článek

Kubica ztratil kontrolu nad Fabií S2000 po necelých pěti kilometrech úvodní erzety regionální soutěže v italské Ligurii nedaleko Janova. Kubica dostal v levotočivé zatáčce na mokrém a nerovném povrchu smyk, který hodil neovladatelný vůz doleva na svodidlo, které však bylo o kus dál ukončeno a pokračovalo po několikametrové mezeře. A právě začátek následujícího ochrany silnice rozpáral škodovku jako plechovku.

„Ty mezery mezi svodidly nemají vůbec žádný smysl. A vozy mají navíc nedostatečnou ochranu přední části. Nebylo to poprvé, co se stala taková nehoda. Mezinárodní automobilová federace by měla s ochranou kokpitu něco udělat,“ poznamenal Gerber v úterním vydání italského deníku Gazzetta dello Sport, v němž do detailu popsal nedělní incident.

Záchranáři transportují těžce zraněného jezdce Roberta Kubicu do nemocnice Santa Corona v Pietra Ligure.foto: ČTK/AP/

„Věděli jsme, že silnice klouže, bylo vlhko. Byli jsme na to připraveni. Když jsme dostali smyk, auto se opřelo o svodidlo a o kus dál nabouralo do pokračujícího svodidla. To propíchlo vůz po celé délce. Okamžitě jsem věděl, že je to s Robertem zlé. Navíc se hodně praštil o volant. Ztrácel vědomí a já jsem vylezl oknem ven, protože dveře nešly otevřít,“ popisoval polský závodník, podle nějž nehodu nezpůsobilo ani selhání vozu, ani jezdecká chyba pilota - Kubica jel totiž s vozem specifikace S2000 poprvé.

"Při rallye se snažíte jet tak rychle, jak je to jen možné. Robert je typ člověka, který myslí o krok napřed, je precizní, rychlý a jezdi čistě. Hotový jezdec," dodal Gerber.

Záchranáři neměli hydraulické kleště

Bezprostředně po nehodě byli na místě záchranáři. Jenže vyproštění Kubici trvalo přes půl hodiny. „Sanitka tam byla vzápětí, hned po ní hasiči. Ale ven ho dostávali přes půl hodiny. Záchranáři totiž neměli hydraulické nůžky a museli čekat na další tým, než je přiveze. Nato nemohla na místě přistát helikoptéra, takže museli Roberta převážet, což znamenalo další ztrátu času,“ líčil Gerber.

Do nemocnice ve městě Pietra Ligure se Kubica nakonec dostal až dvě hodiny po nehodě, lékařům se ale i přes velkou prodlevu podařilo polského pilota stáje Renault stabilizovat a zachránit mu prakticky amputovanou pravou ruku.

Záchranáři přenášejí Roberta Kubicu do vrtulníku po jeho ošklivé havárii na rallye v italské Andoře.foto: ČTK/AP/Silvio Fasano

Hrozivý obrázek si bude asi nadosmrti pamatovat další účastník soutěže Mauro Moreno, který na místo nehody dojel jako jeden z prvních. „Byl to hrůzostrašný výjev. Ocelové ostří trčelo ze zadních dveří. Spolujezdec signalizoval, že je v pořádku, tak jsem se několikrát snažil mluvit na Roberta. Ale neodpovídal, protože byl částečně v bezvědomí,“ doplnil Moreno.

Kubica dělá pokroky 

Z nemocnice Santa Corona v Pietra Ligure přišly i v úterý optimistické zprávy. Kubica sice zůstane další tři dny na jednotce intenzivní péče, lékaři ale vývoj jeho zranění hodnotí pozitivně. "S ohledem na vážnost nehody se jeho stav velmi zlepšil. Paže je dobře prokrvená a životní funkce jsou v normálu. Z pohledu vážnosti zranění je vidět velký pokrok," podotkl šéf JIPu Giorgio Barabino.

Kubica by proto již ve čtvrtek mohl absolvovat další operaci, při níž mu lékaři dají dohromady zlomenou pravou nohu a pochroumané pravé rameno. O tři až čtyři dny později by pak měli lékaři vyspravit polámaný loket. Polský jezdec se sám rozhodl zůstat v péči italských lékařů, než aby absolvoval přesun. V Pietra Ligure, kde jej dnes navšívil šéf stáje Renault Eric Boullier a týmový kolega Vitalij Petrov, by měl pobýt další dva až tři týdny.

S dlouhodobějšími predikcemi však lékaři i přes znatelné pokroky zůstávají opatrní. "Může sám pít a rukou provádí drobné pohyby. To je vynikající. Ale předpovídat něco dál je těžké. Částečně by se mohl zotavit během několika měsíců. Otázkou zůstává plné obnovení funkčnosti ruky. To může trvat celý rok," zopakoval Barabino.

Reklama

Související témata: