Hlavní obsah

Slib Karla Gotta zvyšuje naději na další Váňův rekord na Velké pardubické

PARDUBICE

V myšlenkách to má Josef Váňa narýsované zcela zřetelně. Dorazí mu fandit Karel Gott a on, nejlépe opět s Tiumenem, vyrazí na trať Velké pardubické. Může to za rok být nevídané setkání legend. A také další rekord si bude moci připsat slavný žokej. Věkový.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Žokej Josef Váňa s koněm Tiumenem v cíli Velké pardubické. Váňa dostih vyhrál poosmé v kariéře, s Tiumenem potřetí v řadě.

Článek

Blízko k němu byl už letos, jen těsně ho minul. Kdyby se 121. ročník dostihu běžel o den později než v neděli, Váňa by svým triumfem už vyrovnal letitý rekord Vladimíra Hejmovského, bohatýra dávných dob slavného dostihu.

Ten těsně před svými devětapadesátými narozeninami vyhrál v jednapadesátém, tehdy s vraníkem Salvatorem. Doteď je nejstarším vítězem v historii.

Váňa ho může překonat až a rok. „Nemůžu za to, že se to neběželo o týden později, jako v některých letech,“ říkal s úsměvem po boji žokej, unikát dostihové současnosti na domácí scéně. Osmým triumfem vylepšil své vlastní historické maximum.

Žokej Josef Váňa se raduje z osmého triumfu na Velké pardubické.foto: Reuters/David W. Cerny

Opět přišla na řadu otázka: Co příště? Pojede vskutku? Počká si, až na něj coby divák přijde Gott, jak kdysi říkal? „Pár dnů před letošním dostihem jsem s ním mluvil, říkal, že by dorazil, ale že má důležitý koncert v jižních Tyrolech a že by ho tam fanynky sežraly, kdyby to zrušil. Ale tvrdil, že když mu dám vědět, tak už v lednu na termín další Velké všechny akce stopne a přijede, osobně,“ pokračoval Váňa v dobrém rozmaru.

Dostih zvládl v  pohodě, ač 20. října mu bude už devětapadesát. Jen si u jedné z bariér v tísni skřípl nohu. Na kolik procent bude na startu i za rok „S Tiumenem je to vždy pohodové svezení, ale noha bolí, teď to vypadá, že procento není žádný (úsměv), ale uvidíme, jak přezimujeme,“ dal najevo, že jen nepřekonatelné zdravotní trable by mu zabránily, aby jel zase a vychutnal si dostih, který měl opět strhující průběh. I bez cizinců, nakonec jen se 14 koňmi na startu bez odhlášeného Teviota a pak i spadnuvších Zulejky, Karlsbada, Klause, Trezora a zadrženého Liraina vedeného Váňou mladším.

Vítěz Josef Váňa s Tiumenem (vlevo) po překonání Taxisova příkopu, vpravo pád koně Karlsbada s Marcelem Novákem.foto: ČTK/Roman Vondrouš

Prokřehlí diváci, méně početní než v minulých letech, byli u vytržení ze závěrečného boje. „Tady snad protáhli cílovou rovinku, trvalo to v ní dlouho, konec pořád nebyl,“ posteskl si nad prohraným finišem Josef Bartoš, Váňův podřízený ze západočeských statků. Odpustil by mu šéf porážku? „O tom nepřemýšlíte. Když jdete do dostihu, chcete vyhrát,“ pravil Bartoš.

Váňa by vlastně měl hattrick, i kdyby triumfovala Sixteen. Bělka by zvítězila potřetí v kariéře a stala by se nejúspěšnějším Váňou trénovaným koněm. Tiumen si ale výsadu uzmul pro sebe.

„Často se stává, že favoriti nevyhrávají, proto je tohle vítězství velmi cenné,“ oddechl si majitel Tiumena Ivo Köhler, který získal 1 825 000 korun z celkové čtyřapůlmilionové dotace.

Reklama

Související témata: