Hlavní obsah

Ráda kuchtí, miluje tetování a je mistryní světa v boxu. To je Arleta Krausová

PRAHA

Ráda vaří, jezdí na kole, tělo ji zdobí pár čmáranců. A také řeže soupeřky v ringu. Boxerka Arleta Krausová mohla v sobotu pozvednout číši šampaňského a s hrdostí si připít. Stala se profesionální mistryní světa organizace WBU v bantamové váze. V německém Gelsenkirchenu porazila Piu Mazelanikovou. První Češka, která dosáhla na světový titul.

Foto: www.medea.cz

Boxerka Arleta Krausová bez rukavic.

Článek

Na zápas a soupeře o světový pás se boxeři připravují několik týdnů i měsíců. Jedenatřicetileté rodačce z Prachatic přišla definitíva o duelu čtyři dny před bojem, v sobotu šla mezi provazy. „Mluvilo se o tom asi dva týdny, ale pořád jsem neměla jistotu, že to opravdu klapne. Až ve středu přišla zpráva, že je vše domluvené,“ objasňuje situaci bojovnice pražského Médea Boxing Teamu.

Trojnásobná mistryně České republiky o sobě tvrdí, že má v sobě ukryté srdce bojovnice. To nyní předvedla. „O tom je box, není to jen o rvaní se, je to sport, dřina,“ říká Krausová, která se postavila bývalé světové šampiónce v kickboxu a boxerce, které patřilo před duelem 11. místo podle serveru boxrec.com. Češka byla jedenatřicátá.

„Nechci, aby to vypadalo, že jsem tam jela s poraženeckou náladou, jen to tam nějak odhopsat. Naopak, věděla jsem, že je Mazelanik porazitelná. Brala jsem to jako obrovskou šanci, takových moc není. Jsem strašně šťastná, že jsem to zvládla,“ je spokojená Krausová, která je nyní šampiónkou organizace WBU v kategorii do 53,5 kilogramů.

Boxerka Arleta Krausováfoto: www.medea.cz

První tři kola oťukávání, poté postupná převaha a myšlenky na vítězství. Jenže box má svá úskalí. Můžete si myslet, že máte navrch, vyhráli jste, ale páni situace jsou rozhodčí. Ti museli vyslovit verdikt po deseti kolech.

„Cítila jsem to jako vyhraný zápas, ale na druhou stranu, už jsem i taková utkání viděla otočená. Jsem proto ráda, že arbitři rozhodli spravedlivě. I když jeden z rozhodčích se přiklonil na stranu soupeřky,“ povídá Krausová, která se stala první Češkou, která v ringu takový triumf vybojovala.

„Zatím nevím, co z toho pro mě plyne. Asi mě čeká obhajoba a snad jsem si otevřela i cestu k lepším zápasům,“ věří 163 centimetrů vysoká Krausová, která se vrhla na sport, který u něžného pohlaví nemá vždy zastání a pochopení.

„Musím přiznat, že si dokážu představit sporty, které ženským sluší víc. Taky vím, že ženský box obecně není moc populární. A chlapi, i někteří boxeři, na nás koukají skrz prsty, protože se jim do toho mícháme,“ usmívá se Krausová, která má téměř celou pravou část těla potetovanou. První výtvor si dopřála už v patnácti. Teď si může za odměnu přidat další.

Očima trenéra Jurije Krivoručka
„Ze začátku jsem ženu trénovat nechtěl. Ale když jsem viděl, jak moc chce a že dře víc než někteří chlapi, vzal jsem ji. Teď mě práce s ní moc baví, stejně jako s Marinou Krasheninnikovou. I když na ně musím jinak než na kluky, ony snáší hůř porážky. Ukazují negativní emoce. Na rozdíl od chlapů.“
Zdroj: boxing.cz

Reklama

Související témata: