Hlavní obsah

V nominaci Kanady jsou vicemistři světa z Bratislavy Stecher a Henrique

Dva vicemistry světa z minulého šampionátu z roku 2019 z Bratislavy a Košic mají v pětadvacetičlenné nominaci na mistrovství světa v Rize hokejisté Kanady. Na Slovensku se představili obránce Troy Stecher z Detroitu a útočník Adam Henrique z Anaheimu, který je největší hvězdou výběru kouče Gerarda Gallanta.

Foto: Paul Vernon, ČTK/AP

Troy Stecher v kanadské nominaci nechybí

Článek

Atmosféru mistrovství poznali už jen další dva hráči. Gólman Darcy Kuemper z Arizony si zachytal v roce 2018 v Dánsku, kde byl jako trojka i Michael DiPietro z farmy Vancouveru, ale do branky se nedostal.

Jednatřicetiletý Henrique, který má v týmu Ducks roční příjem 5,825 milionu dolarů, odehrál 710 zápasů NHL. Připsal si v nich 399 bodů za 198 branek a 201 asistencí. Ve 27 duelech play off přidal 13 bodů za pět tref a osm asistencí.

Ke čtyřem stovkám startů v NHL se blíží útočník Connor Brown z Ottawy a obránci Colin Miller z Buffala a Stecher. Gólman Kuemper v součtu s play off odchytal v nejlepší lize světa 260 utkání.

Z výběru tvořeného generálním manažerem Robertem Luongem a jeho asistenty Shanem Doanem a Scottem Salmondem měli stabilní místo v týmech NHL dále jen beci Mario Ferraro ze San Jose, Sean Walker s útočníky Jaretem Andersonem-Dolanem a Gabrielem Vilardim z Los Angeles, Dillon Dubé s Andrewem Mangiapanem z Calgary, Nick Paul z Ottawy, Maxime Comtois z Anaheimu a Brandon Hagel z Chicaga.

Další hráči se pohybovali na hraně farmy. Gólman Adin Hill si zachytal i za záložní tým Arizony v Tucsonu, DiPietro má zatím jen dva zápasy v NHL za Vancouver z předešlých dvou sezon. I v AHL nastupovali v uplynulém ročníku také beci Kevin Bahl z New Jersey, Nicolas Beaudin s forvardem Brandonem Pirrim z Chicaga, další útočníci Michael Bunting z Arizony a Liam Foudy z Columbusu.

Benjamínkem kanadského týmu je osmnáctiletý obránce Owena Power z University of Michigan, který bude útočit na nejvyšší pozice letošního draftu NHL. Jen o rok starší jsou bek Braden Schneider a útočník z Cole Perfetti, kteří získali stříbro na letošním mistrovství světa dvacítek v Edmontonu.

Perfetti, jehož loni draftoval Winnipeg v prvním kole jako 10. hráče v pořadí, strávil ročník na farmě Jets v Manitobě. Schneidera si vybrali o devět pozic později New York Rangers, klubovou sezonu začal v únoru v Hartfordu v AHL a pokračoval v Brandonu ve WHL.

Žádné zkušenosti z NHL nemá ani osmadvacetiletý útočník Justin Danforth z Podolsku z KHL, který má za sebou působení v AHL a ECHL a po odchodu do Evropy nejdříve hrál dva roky ve finské Raumě.

Dvacetiletý Bahl a o rok mladší Foudy jsou juniorskými mistry světa z loňska z Ostravy, o šest let starší Paul vyhrál MS dvacítek v roce 2015 a dvaadvacetiletí Comtois a Dubé před třemi roky.

Foto: Stacy Bengs, ČTK/AP

Adam Henrique bude patřit k hlavním hvězdám kanadského výběru

Kanada, kterou povedou s Gallantem asistenti Mike Kelly, André Tourigny a Michael Dyck, vstoupí do turnaje v pátek 21. května od 19:15 zápasem s domácím Lotyšskem. V dalších duelech základní skupiny B bude hrát se Spojenými státy americkými, Německem, Norskem, Kazachstánem, Itálií a Finskem.

Nominace Kanady na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři: Adin Hill, Darcy Kuemper (oba Arizona/NHL), Michael DiPietro (Utica/AHL),
obránce: Kevin Bahl (New Jersey), Nicolas Beaudin (Chicago/NHL), Mario Ferraro (San Jose/NHL), Colin Miller (Buffalo/NHL), Owen Power (University of Michigan/NCAA), Braden Schneider (Brandon/WHL), Troy Stecher (Detroit/NHL), Sean Walker (Los Angeles/NHL),
útočníci: Jaret Anderson-Dolan, Gabriel Vilardi (oba Los Angeles/NHL), Connor Brown, Nick Paul (oba Ottawa/NHL), Maxime Comtois, Adam Henrique (oba Anaheim/NHL), Dillon Dubé, Andrew Mangiapane (oba Calgary), Brandon Hagel, Brandon Pirri (oba Chicago/NHL), Michael Bunting (Arizona/NHL), Liam Foudy (Columbus/NHL), Justin Danforth (Podolsk/KHL), Cole Perfetti (Manitoba/AHL).

Reklama

Související témata:
  4 : 0 Kanada - Česko 4 : 0 37. min Živě
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko
  4 : 1 Třinec - Pardubice 4 : 1 dohráno
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
  2 : 4 Slovensko - Česko 2 : 4 dohráno
20240426T16 : 30:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko
  Slovensko - Česko zítra 14 : 00
20240427T14 : 00:00+0200
Slovensko vs. Česko
Slovensko vs. Česko
Slovensko
Česko