Hlavní obsah

Španělsko - Francie 2:0Xabi Alonso dvěma góly posunul Španělsko blíže k obhajobě titulu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Xabi Alonso 1 : 0
90. Xabi Alonso (penalta) 2 : 0
Záznam online reportáže

Doněck
Aktualizováno

Fotbalisté Španělska zdolali další překážku v cestě za obhajobou titulu mistrů Evropy. Ve čtvrtfinále v Doněcku přetrhli neúspěšnou šestizápasovou sérii s Francií a po vítězství 2:0 jsou v semifinále. Oba góly vstřelil Xabi Alonso, v boji o finále se Španělé střetnou s Portugalskem.

Foto: Michael Buholzer, Reuters

Španěl Xabi Alonso se raduje ze své první trefy ve čtvrtfinálovém duelu proti Francii

Článek
Fotogalerie

Španělé sice vyhráli tři z posledních čtyř vzájemných zápasů, ale vždy šlo jen o přípravu. V soutěžních duelech má jasně navrch Francie, která vyhrála čtvrtfinále ME 2000 nebo osmifinále MS 2006. Tentokrát ovšem měli od začátku navrch španělští reprezentanti. Už v šesté minutě poslal Xabi Alonso krásnou přihrávku za obranu, pohotový Clichy ale stihl Fabregase odstavit.

Zaváhání francouzské defenzivy, ve které chyběl potrestaný Mexes, však Španělé potrestali za necelou čtvrthodinu. Debuchy nedokázal zastavit Albu, na jehož centr si naběhl Xabi Alonso a hlavičkou do protipohybu brankáře otevřel skóre. Za dalších deset minut už to mohlo být o dvě branky, ale střelu Iniesty srazil na rohový kop Koscielny.

Na druhé straně si Benzema obhodil Sergia Ramose, jemuž nezbývalo nic jiného, než jej srazit na zem. K následnému trestnému kopu se postavil Cabaye a nasměroval míč do pravého horního růžku španělské branky. Casillas jen s mírným vypětím sil míč vytěsnil na rohový kop. Piqué zase v závěru poločasu v dobré příležitosti hlavičkoval nad branku.

Už několikátá série španělských přihrávek nakrátko vyprovokovala v úvodu druhého poločasu netrpělivé publikum v Doněcku k pískotu. A naopak odměnila potleskem snahu Francouzů, kteří se začali více dostávat do hry. Jen škoda pro ně, že kombinace Ribéryho s Benzemou ve finální fázi často vázla. Možná i proto kouč Blanc posílil v 65. minutě ofenzívu dvojitým střídáním a na hřiště se konečně dočkal i Nasri.

Španělská lavička zareagovala takřka okamžitě stejným tahem, když se do hry dostali Pedro a Torres, a hned se oba předvedli ve slušné šanci před brankou soupeře.  V 80. minutě se dokonce plavovlasý útočník hnal sám na branku, ale jeho příležitost zastavil pomezní rozhodčí zdviženým praporkem.

Přesto se nakonec ještě jednoho gólu ve francouzské síti fanoušci dočkali. V poslední minutě zápasu se prodral do pokutového území Pedro a vynutil si teprve třetí pokutový kop na turnaji. Penaltu s přehledem proměnil Xabi Alonso a stal se hrdinou zápasu.

Mistrovství Evropy ve fotbale, čtvrtfinále:
Španělsko - Francie 2:0ON-LINE
Branky: 19. a 90.+1 z pen. Xabi Alonso. Rozhodčí: Rizzoli - Faverani, Stefani (všichni It.). ŽK: Ramos - Cabaye, Ménez. Diváci: 47 000.
Španělsko: Casillas - Arbeloa, Ramos, Piqué, Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva (65. Pedro), Fábregas (67. Torres), Iniesta (84. Cazorla). Trenér: Del Bosque.
Francie: Lloris - Reveillere, Rami, Koscielny, Clichy - Debuchy (64. Ménez), Cabaye, M'Vila (79. Giroud), Malouda (64. Nasri), Ribéry - Benzema. Trenér: Blanc.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Mistrovství Evropy ve fotbale 2012

  • Čtvrtfinále

  • 21.06.12      20 : 45
    Česká republika Česko Portugalsko Portugalsko
    0 : 1
  • 23.06.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Francie Francie
    2 : 0
  • 22.06.12      20 : 45
    Německo Německo Řecko Řecko
    4 : 2
  • 24.06.12      20 : 45
    Anglie Anglie Itálie Itálie
    0 : 1
    po penaltách
  • Semifinále

  • 27.06.12      20 : 45
    Portugalsko Portugalsko Španělsko Španělsko
    0 : 1
    po penaltách
  • 28.06.12      20 : 45
    Německo Německo Itálie Itálie
    1 : 2
  • Finále

  • 01.07.12      20 : 45
    Španělsko Španělsko Itálie Itálie
    4 : 0
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.