Hlavní obsah

Sezónu jsme ukončili osmým triumfem, svět už nejedeme, prozradil kouč Sáblíkové Novák

Heerenveen

Pro rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou veleúspěšná sezóna skončila sobotním finálovým závodem na 3000 m v Heerenveenu. Čtvrté místo jí bohatě stačilo k osmému triumfu ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Sezónu tak končí a v pondělí jede domů. Mistrovství světa, které se jede příští týden rovněž v Heerenveenu, vzhledem k velké únavě tentokrát vynechá.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér rychlobruslařů Petr Novák se svou nejslavnější svěřenkyní Martinou Sáblíkovou.

Článek

„Vrcholem sezóny byla olympiáda, z ní jsme přivezli zlato a stříbro. Světový pohár jsme chtěli vyhrát poosmé. Martina proto jela tak, aby si celkové vítězství pohlídala, v sobotu zajela druhý nejrychlejší čas. Byla s ním sice čtvrtá, ale podstatný je celkový výsledek. Všichni sportovci vědí, jak to po úspěšné olympiádě vypadá. Spousta akcí, netrénuje se. To se musí projevit. Ideální by bylo, kdyby sezóna skončila olympiádou. Martině už se do závodění moc nechtělo. Únava na ni hodně doléhala," konstatoval trenér Petr Novák.

Osm let stále naplno

Ve finále se dává o polovinu bodů víc než v ostatních závodech Světového poháru. Sáblíková vyhrála tři ze šesti, dvakrát byla druhá. Potřebovala, aby ve finále nebyla Němka Claudia Pechsteinová lepší než pátá, pak nemusela ani jet. „Když jsem ji řekl tuhle variantu, že to takhle dopadne, takže nemusí ani jet a odhlásím ji, nelíbilo se jí to. Řekla, že v poslední rozjížďce jede s Pechsteinovou a chce ji porazit, aby si sama pohlídala celkové prvenství. S touto taktikou také šla do závodu," prozradil kouč trojnásobné olympijské vítězky.

Proč Sáblíková nepojede světový šampionát, Novák vysvětlil: „Sezóna byla dlouhá a náročná. Nevyhnuli se jí ani zdravotní problémy. Cíl v Soči jsme naplnili dvěma medailemi. Na to jsme se připravovali, závěr Světového poháru nebyl tak důležitý, i když jsme chtěli osmý triumf na dlouhých tratích v řadě. Ale Martina nepotřebuje nikomu nic dokazovat. Když si vezmete, že vyhrála seriál poosmé, což obnáší osm let v řadě po šesti závodech, tedy čtyřicet osm závodů a v nich musíte uspět. Jdete na start, ať se cítíte dobře, nebo vás limituje zranění či únava, prostě musíte získávat body. To je pořádná porce."

Dopingových kontrol bylo méně

V minulých letech antidopingoví komisaři Sáblíkovou doslova pronásledovali po celé planetě. Letos to bylo jiné. „Těch kontrol nebylo tolik, bylo to v klidu. Nemohu si stěžovat. Ale systém mi pořád vadí. Závodník musí být tam, kde napíše, že bude. Když ho v noci rozbolí zuby nebo má jiné zdravotní problémy, nemůže ani k lékaři. Kdyby přišli komisaři, a nezastihli ho, je problém. Prostě důvod neuznají, jako by jim nešlo o zdraví závodníka. To mi vadí, protože nám se to už stalo. Myslí si, že lžeš, což je špatně. Měla by panovat větší vzájemná důvěra," řekl Novák.

Sáblíková teď bude odpočívat a doléčovat zdravotní problémy. V létě by se měla opět objevit na silničních cyklistických závodech. A pak už začne příprava na novou sezónu a vlastně odstartuje i další, v pořadí čtvrtý, olympijský cyklus.

Reklama