Hlavní obsah

Anglie - Portugalsko 0:1Portugalci zaskočili favorita, Anglii nepomohl ani Kane

MinutaMin. Tým Hráč Akce
57. Mário 0 : 1
Záznam online reportáže

Uherské Hradiště
Aktualizováno

O další překvapivý výsledek se na evropském šampionátu fotbalistů do 21 let v České republice postarali reprezentanti Portugalska, kteří zvítězili ve skupině B nad favorizovanou Anglií 1:0. Za ostrovní celek nastoupila největší hvězda turnaje Harry Kane. Gól však nedala, jedinou branku zápasu zařídil ve druhé půli Joao Mário.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Mezi Portugalci Tiagem Ilorim (vlevo) a Paulem Oliverirou (vpravo) střílí anglický útočník Harry Kane.

Článek

Zatímco v úvodu zápasu byli o něco aktivnější Portugalci, před přestávkou naopak hrozili hráči Anglie. Ty po pár minutách podržel brankář Butland, který reflexivně vyrazil míč sražený od vlastního obránce Moorea. Brankář Stoke si poté poradil i se slabou střelou Bernarda Silvy.

Angličané měli šance v závěru první půle. Nejprve musel Sá vytáhnout prudkou střelu Kanea, o chvíli později pálila hvězda Tottenhamu těsně vedle. Stejně dopadl také v dobré pozici postavený Lingard.

I v úvodu druhého poločasu zahrozili Angličané, tentokrát byl blízko úvodní brance Ward-Prowse, ale jeho přímý kop se do branky těsně nevešel.

Do vedení nakonec šli Portugalci. Jejich nejaktivnější hráč Bernardo Silva sice sám před Butlandem trefil jen tyč, k míči se ale dostal Joao Mário a poslal ho do odkryté branky.

Kane největší příležitost zahodil

K vyrovnání měl blízko Kane, z vápna však pálil pouze přímo do ruky připraveného Sá. Špatně nestřílel ani střídající Ings, jehož pokus přelétl těsně na břevnem.

Portugalce v poslední minutě nastavení podržel spolehlivý Sá, když výborně chytil hlavičku Jenkinsona po rohovém kopu.

"Věděli jsme, že to bude velmi vyrovnaný zápas, a to se také potvrdilo. Gól, který jsme inkasovali, byl hodně smolný," litoval trenér anglického týmu Gareth Southgate.

"Hráli jsme dobře, byli jsme nebezpeční, ale Portugalci dokázali dát rozhodující gól. Musíme hrát ve větším tempu, pořád máme velmi dobrou šanci postoupit. Další dva zápasy můžeme vyhrát, Portugalci mají velmi kvalitní tým," řekl Southgate. Jeho tým v neděli čeká výběr Švédska.

Southgatův protějšek Rui Jorge byl spokojen s čistým kontem. "Anglie vstřelila gól v 17 zápasech v řadě. Jsem nadšený, že jsme udrželi čisté konto a zvítězili nad tak kvalitním týmem s mnoha talentovanými hráči," uvedl portugalský kouč.

Mistrovství Evropy ve fotbalu hráčů do 21 let - skupina B:
Anglie - Portugalsko 0:1 (0:0)
Branka: 57. Mário. Rozhodčí: Makkelie - Diks, Steegstra (všichni Niz.). ŽK: Gibson, Jenkinson - B. Silva, Mário. Diváci: 7163.
Anglie: Butland - Jenkinson, Moore, Gibson, Garbutt - Ward-Prowse (54. Hughes), Chalobah - Redmond, Carroll (79. Pritchard), Lingard (74. Ings) - Kane. Trenér: Southgate.
Portugalsko: Sá - Esgaio, Ilori, P. Oliveira, Guerreiro - William - S. Oliveira, B. Silva, Mário (85. Neves) - Ricardo (79. Mané), Cavaleiro (73. Medeiros). Trenér: Rui Jorge.

Reklama

Související témata: