Hlavní obsah

Černíkův případný start na olympiádě musí posvětit ČOV

LEYSIN/PRAHA

Snowboardista Martin Černík se po pátečním osmém místě na SP v Leysinu dostal podle zástupců lyžařského svazu do redukované třicítky mezinárodní federace FIS pro olympijský závod v U-rampě. Splnil tím mezinárodní kritéria pro účast v Turíně, jeho cestu na hry ale musí posvětit Český olympijský výbor ČOV, který už nominaci uzavřel.

Článek

Zástupci SLČR v pátek odeslali dopis na ČOV a oficiálně požádali o dodatečnou Černíkovu nominaci. Je ale otázkou, zda případné nové hlasování pléna ČOV a výkonného výboru, které musí iniciovat jeho předseda Milan Jirásek, Černíka schválí. "Jirásek je připravený vyvolat hlasování, asi per rolam, ale teď nedokáži předjímat, jak se plénum zachová. Pokud je to pravda, pak je šance, aby ve všech třech snowboardingových disciplínách startoval český závodník," řekl šéf české olympijské mise František Dvořák.

Snowboardisté mohli plnit mezinárodní kritéria až do 30. ledna, přičemž poslední závody v U-rampě se jely ve čtvrtek 19. a v pátek 20. ledna ve švýcarském Leysinu. Černík v obou případech splnil mezinárodní kritéria sedmnáctým a osmým místem. "Koordinátor FIS potvrdil, že Martin je přesně třicátý v redukovaném pořadí pro olympiádu," řekl předseda lyžařského svazu Aleš Vaněk.

Souhra náhod

Když Černík odjížděl ze Švýcarska, soupeři, rozhodčí i trenéři prý věřili, že se znovu setkají na olympiádě. "Říkali mi, uvidíme se v Turíně," řekl Černík. Už jednou o olympiádu usiloval, ale do Nagana 1998 nakonec nejel. "Teď jsem si splnil slib, že limit vyjedu, a byla by škoda, kdyby mě nenominovali," řekl Černík.

Kritéria ČOV umožňovala plnit limity do 15. ledna 2006 a lyžařský svaz nepožádal na plénu o prodloužení lhůty. "To jsme nemohli, protože jsme neměli vyjeté místo. Tohle je prostě shoda náhod. Bylo by dobře, kdyby mohl jet," řekl Miroslav Schimmer ze snowboardingového úseku lyžařského svazu.

Olympijský výbor se začne případnou Černíkovou nominací zabývat v momentě, kdy obdrží podklady, že skutečně splnil mezinárodní kritéria. "V ten moment nám to začne motat hlavu a začneme to řešit zvláštním režimem," řekl Dvořák. Případné hlasování olympijských sportů pléna a výkonného výboru ČOV musí rozhodnout do pátku 27. ledna. "To máme v Turíně registrační mítink. Do té doby musí být jasno," řekl Dvořák.

Kladné rozhodnutí pléna ČOV by znamenalo, že se Černík stane 83. olympionikem pro Turín, kam se každopádně vydá největší česká zimní výprava v historii.

Reklama