Hlavní obsah

Costa mohl dostat v Plzni tři žluté, řekl šéf rozhodčích Listkiewicz. Se sudími je spokojený

Praha

Fotbalová liga vstoupila do svojí druhé třetiny, nový šéf komise rozhodčích FAČR Polák Michal Listkiewicz si počínání sudích zatím pochvaluje. Během čtvrtečního semináře profesionálních arbitrů na pražském Strahově se vyjádřil mimo jiné i k výkonům sudích, kteří řídili největší zápasy podzimu: derby pražských „S" a duel Plzně se Spartou. A naznačil, že Dagmar Damková, která skončila v jeho komisi, by mohla být brzy jmenována členkou komise rozhodčích FIFA.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Komise rozhodčích Michal Listkiewicz.

Článek

V první lize je odehráno 11 kol. Jste spokojený s výkony rozhodčích?

Ubírá se to správným směrem. Pracujeme konsekventně, avizovali jsme, že chceme být transparentní. Sudí vědí, jak chybovali, poté oznamujeme tresty.

Trest neminul ani rozhodčího Zelinku, který tak zmeškal šlágr Plzně se Spartou. Jak moc vám to zkomplikovalo výběr pro tento zápas?

Místopředseda komise Petr Mlsna nabídl dvě, tři varianty. Komise se rozhodla pro Karla Hrubeše. Nikdy to není tak, že máme jenom jednoho kandidáta.

Jak podle vás Hrubeš utkání zvládl? Od komise vyfasoval jednozápasové stop za neodpískanou penaltu ve prospěch Plzně a neudělení červené karty sparťanu Costovi.

Zápas byl moc těžký, myslím, že ho Karel zvládl dobře. Byly tam dva kontroverzní momenty. Penaltová situace, která podle mě byla spíš ve prospěch odpískání pokutového kopu. Ale nešlo o situaci černobílou. Větší zaváhání bylo ohledně Costy. Dostal jednu žlutou, mohl dostat tři žluté. Takovým způsobem si počínat nemůže, nemůže být nebezpečný pro soupeře. Hrubeš je zkušený, výborný rozhodčí, v této situaci ale na sebe vzal roli otce, který se snaží domlouvat synovi.

Vzali jste při udělení trestu v potaz, že neovlivnil výsledek?

Jeden zápas je optimální. Utkání bylo těžké, to je třeba vidět. Je to jiná kategorie.

Cítíte, že se důvěra komise rozhodčích zvyšuje?

Ne stoprocentně, na to je třeba čas. Já myslím, že to, co jsme řekli, děláme. Jsme transparentní. Pokud je nějaká závažná informace, verdikt o rozhodčím, po zasedání komise ji poskytneme médiím. Snažíme se být spravedliví a nestranní, pokud někdo udělá chybu, nerozlišujeme, o koho se jedná. Zkušený, nezkušený, dostane trest.

Po derby Sparty se Slavií se spekulovalo, že sudí Příhoda byl potrestán. Jedním z důvodů měl být neodpískaný pokutový kop ve prospěch Slavie. Nakonec se objevila informace, že dostal stop na jeden zápas. Je to tak?

V komisi proběhla diskuze, zda chyboval, nebo nikoli. Mám takovou filozofii, že jde o týmovou práci. Jestliže ne všichni členové komise byli přesvědčeni, že je potřeba Radka potrestat, je to demokracie. Byl zraněný, potom ještě dostal jeden zápas. Komunikace nebyla oficiální, obecně po derby vyfasoval trest na jedno utkání.

Není nyní tendence posuzovat klíčové momenty spíše v neprospěch Plzně?

Četl jsem rozhovor s Karlem Hrubešem po zápase Sparty v Plzni, kde svoje chyby přiznal. Jsem za to rád. I to, že možná mohl dát na začátku žlutou hráči Plzně. Zvolil v zápase jistou taktiku, které se držel. Prokázal, že jeho nominace na zápas byla správná.

Jak jste přijal, že v komisi skončila na vlastní žádost Dagmar Damková?

Má spoustu práce v UEFA. Myslím, že brzy bude členkou komise rozhodčích FIFA, ukáže se za několik týdnů. Respektuji její rozhodnutí, byl bych rád, aby nám pomáhala, neoficiálně, v mezinárodních správách. Za hranicemi má dobré jméno i respekt.

Reklama

Související témata: