Hlavní obsah

Alonso triumfoval na domácí GP Španělska F1

BARCELONA

Mistr světa Fernando Alonso s renaultem jako první domácí jezdec vyhrál Velkou cenu Španělska formule 1 a upevnil si vedení v celkovém pořadí. Seriál nyní vede o 15 bodů před Němcem Michaelem Schumacherem, který v neděli dojel s ferrari na okruhu v Barceloně po předchozích dvou triumfech na druhém místě.

Článek

Třetí skončil Ital Giancarlo Fisichella s druhým vozem týmu Renault, který kraluje Poháru konstruktérů.

Alonso, jenž se v minulých dvou závodech musel sklonit před vzepětím sedminásobného šampióna Schumachera a týmu Ferrari, v šesté Grand Prix sezony neponechal nic náhodě. Po vítězství v sobotní kvalifikaci dnes k radosti 130 tisíc nadšených diváků na zaplněném okruhu Catalunya suverénně ovládl celý závod. Od startu svým soupeřům ujížděl a Ferrari po úspěšné strategii na Nürburgringu tentokrát na francouzskou stáj a její hvězdu žádnou protizbraň nenašlo.

Čtyřiadvacetiletý Španěl si dojel pro třetí vítězství v sezoně a jedenácté v kariéře s náskokem 18,5 sekundy před Schumacherem, který se marně pokoušel o sedmé prvenství v Barceloně. Už ve dvanáctém závodě po sobě tak Alonso vystoupil na stupně vítězů, kde mu nejcennější trofej předal král Juan Carlos.

Ještě krásnější pocit

Alonso dnešní úspěch na domácí půdě zařadil po bok loňské Grand Prix Brazílie, v níž si zajistil titul coby nejmladší šampión v historii. "Tohle byl možná ještě krásnější pocit, protože jsem projel cílem jako první," uvedl šťastný závodník, který v září v Sao Paulu skončil třetí.

"Závodit před těmi tribunami oblečenými do modré je skvělé a ani těch 66 kol mi nestačilo, abych si to pořádně užil," radoval se. "Myslím, že jsme dnes podali maximální výkon. Všechno vyšlo přesně tak, jak jsme si to naplánovali," uvedl Alonso na tiskové konferenci.

"Myslím, že nám vítězství vynesla prostě rychlost, nebyla to žádná strategie," řekl technický šéf Renaultu Pat Symonds v narážce na taktický výkon Ferrari v minulém závodu.

Renault bude pokračovat v seriálu MS

"Dnes jsme zkrátka nebyli dost rychlí," uznal Schumacher, který nebyl porážkou nijak zklamán. "Mám osm bodů, někdy člověk musí vědět, co je možné a co ne. Do konce sezóny zbývá ještě hodně času, ale samozřejmě nejsem rád, že jsem ty dva body ztratil," konstatoval sedmatřicetiletý jezdec.

Krátce před startem Renault oficiálně oznámil, že bude pokračovat v seriálu dál a připojí svůj podpis pod smlouvu platnou až do roku 2012. Z finančních důvodů dosud visel nad jeho dalším osudem otazník. Na dráze pak francouzský tým potěšil své příznivce podruhé.

Čtvrté místo obsadil Brazilec Felipe Massa, jenž startoval spolu s týmovým kolegou Schumacherem z druhé řady. Celkově je pátý o čtyři body za Fisichellou, jenž snížil na tři body svou ztrátu na třetího Kimiho Räikkönena. Finský vicemistr světa dojel pátý, když na Alonsa ztratil téměř minutu. Druhý jezdec McLarenu Juan Pablo Montoya dostal už v 19. kole "hodiny" a závod pro něj skončil.

Jezdci Toyoty se srazili

Dosavadní nevýrazné výkony se nepovedlo vylepšit Toyotě, která disponuje nejvyšším rozpočtem v šampionátu. Její jezdci Ralf Schumacher a Jarno Trulli se v 16. kole srazili, když se německý pilot pokoušel Itala předjet a musel s poškozeným předním křídlem do boxu. V 32. okruhu Ralf Schumacher odstoupil kvůli problémům s elektronikou, Trulli skončil desátý.

Nebodoval ani Brit David Coulthard, jenž ve své jubilejní 200. Grand Prix obsadil čtrnáctou pozici. Po havárii v kvalifikaci startoval pilot z Red Bullu z poslední řady.

Mistrovství světa bude pokračovat za dva týdny Velkou cenou Monaka.

Výsledky:
1. Alonso (Šp./Renault) 1:26:21,759 (prům. rychlost: 212,075 km/h), 2. M. Schumacher (Něm./Ferrari) -18,502, 3. Fisichella (It./Renault) -23,951, 4. Massa (Braz./Ferrari) -29,859, 5. Räikkönen (Fin./McLaren) -56,875, 6. Button (Brit./Honda) -58,347, 7. Barrichello (Braz./Honda), 8. Heidfeld (Něm./BMW), 9. Webber (Austr./Williams), 10. Trulli (It./Toyota) všichni -1 kolo.
Pořadí MS (po 6 z 18 závodů):
1. Alonso 54, 2. M. Schumacher 39, 3. Räikkönen 27, 4. Fisichella 24, 5. Massa 20, 6. Button 16, 7. Montoya (Kol./McLaren) 15, 8. Barrichello 8, 9. R. Schumacher (Něm./Toyota) 7, 10. Heidfeld 6.
Pohár konstruktérů:
1. Renault 78, 2. Ferrari 59, 3. McLaren-Mercedes 42, 4. Honda 24, 5. BMW-Sauber 12, 6. Williams-Cosworth 10, 7. Toyota 7, 8. Red Bull-Ferrari 2, 9. Toro Rosso 1.

Reklama

Související témata: