Hlavní obsah

Clay má v plánu pokazit v Götzisu Šebrlemu výročí

GÖTZIS

Sedmadvacátého května 2001 překonal Roman Šebrle jako první a dosud jediný bájnou hranici 9000 bodů v desetiboji. Přesně o pět let později může mít nástupce. Vymazat jej z prvního místa historických tabulek touží jeho kamarád - Američan Bryan Clay. Místo je stejné jako před pěti lety - vícebojařská Mekka, rakouský Götzis.

Foto: www.iaaf.org

Roman Šebrle v souboji s Bryanem Clayem.

Článek

"Když to přijde, bránit se nebudu, určitě na to mám," tajemně se usmívá 26letý sympaťák žijící v Kalifornii. "Bryan tady vypadá skvěle. Musí si uvědomit, že tohle je místo, kde se dá svěťák udělat," radí mu Tomáš Dvořák, jenž místní desetiboj ovládl v minulosti dvakrát. "Ale nedá se přijít a říct, že teď udělám rekord. Já to tady zkusil jednou a nepovedlo se," vybavuje si závod z roku 2000.

Roman Šebrle měl původně v plánu mu boj o vítězství i rekord výrazně znepříjemnit. "Ale abych mohl udělat 9000 bodů, musel bych být zdravý celý rok," posteskne si nad svalovým zraněním, kvůli kterému musel dva týdny přestat trénovat.

Claye požene i manželka s dcerou

Poslední květnový víkend roku 2001 má Šebrle pořád v paměti. "Jako by to bylo dneska, to se nezapomíná. Pamatuju si úplně celý závod." Dnes a zítra může být svědkem svého překonání. "Strach z toho nemám. Bryan určitě na ten výkon má, ale 9000 bodů je pořád hodně vysoko. Já jsem si taky myslel, že po rekordu se mu budu hodně přibližovat, a mýlil jsem se," přiznává Šebrle, vítěz posledních pěti ročníků götziského mítinku.

Podmínky v Götzisu jsou tradičně ideální. "Vždyť už to tady dělají třicet let," pousměje se Dvořák. Jen počasí bylo včera proti loňskému ročníku vydatně chladnější. "Ale mně to nevadí, když je tvrdší dráha, běhám rychleji," těší se na víkendový souboj Clay. Vpřed ho požene i manželka se synem Jacobem Ezrou, za Šebrlem také dorazí jeho žena s půlroční dcerou Kateřinou. "Syn zůstane doma, s ním by si to Evča tady moc neužila," říká Šebrle.

Dvořák si nestaví vzdušné zámky

Dvořák má na víkend skromnější plány než prohánět havajského rodáka. "Nebudu si stavět nějaké vzdušné zámky," přiznává trojnásobný mistr světa. Jeho motivací je jednak splnit limit pro mistrovství Evropy 7800 bodů a také se odpoutat v počtu desetibojů s překonaným 8000 body Francouzi Plaziatovi. Zatím jich mají oba 34.

"To mě čeká ještě dlouhá cesta. Pro mě je ještě důležitější než světový rekord, abych byl vyrovnanějším desetibojařem jako třeba Dvořák," vzdává mu holt Clay. Pokud Američan neudělá chybu jako třeba loni při dálce, ukončí po sedmi letech českou nadvládu nad nejslavnějším vícebojařským mítinkem světa.

Reklama

Související témata: