Hlavní obsah

Raúl slibuje: Pošleme Zidaneho do důchodu

DORTMUND

Bude to den Raúlovy odplaty a definitivní konec Zidaneho aktivní kariéry? I tak lze charakterizovat poslední osmifinálový souboj světového šampionátu v Německu, v němž Španělsko v úterý nastoupí proti Francii.

Článek

Španělský útočník Raúl má totiž jedinečnou příležitost, jak se rehabilitovat za šest let starý přehmat. Ve čtvrtfinále mistrovství Evropy poslal v poslední minutě penaltu vysoko nad břevno, Francie vyhrála 2:1 a o pár dní později získala titul. Navíc Raúl v den zápasu oslaví 29. narozeniny. "Je to poprvé, co si je užiju na turnaji, protože v minulosti jsme už touhle dobou právě jeli domů," připomněl nezdary na předchozích šampionátech. V úterý nastoupí k 99. zápasu za reprezentaci, a kdyby nebyl na jaře zraněný, mohl stihnout dvě jubilea během jednoho dne.

Kdo postoupí do čtvrtfinále MS?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Raúl navíc chce poslat domů klubového spoluhráče z Realu Madrid Zidaneho. Ten se do francouzské reprezentace vrátil před rokem na výpomoc a šampionát představuje loučení s kariérou. Poslední zápas ve skupině nehrál kvůli karetnímu trestu, teď je však zpět v plné síle. "S ním jsme hodně silní," tvrdí francouzský obránce Eric Abidal.

Španělský střelec Raúl však tvrdí, že francouzskou modlu čeká hořký konec. "Bude to Zidanův poslední zápas v kariéře. Nedávno skončil v klubu, v osmifinále jej to čeká v národním týmu. Jsem v reprezentaci už deset let. A současný výběr je nejlepší, jaký pamatuji," prohlásil sebevědomě Raúl.

Dost výročí

Těch výročí je i tak dost. Pár hodin poté, co Raúl sfoukl sedm svíček na dortu, prohráli jeho reprezentační předchůdci ve finále mistrovství Evropy s Francií 0:2. Přesně dvaadvacet let po smutném výsledku a proslulé chybě gólmana Arconady, jemuž proklouzl pod tělem Platiniho trestný kop, se Španělé pokusí v Hannoveru o odvetu. A proti Francii si věří. "Neskončila druhá ve skupině náhodou," prohlásil útočník Fernando Torres, že jejich sok má daleko do optimální formy. Také španělský kouč Luís Aragonés byl plný sebevědomí a i proti silnému soupeři postaví tři útočníky.

Uzavřená věc

Touha po odplatě požene však do útoku i francouzské hráče. Aragonésovi mají hodně co oplácet. Média připomínají předloňský konflikt mezi ním a Henrym, jehož kouč nazval negrem. Později se bránil tím, že to bylo špatně pochopeno. Chtěl prý jen vyhecovat Reyese k lepším výkonům. "Řekni tomu negrovi Henrymu, že jsi lepší než on," citovala tehdy španělská média kouče, jak na tréninku národního týmu hovoří k Reyesovi.

Oba hráči působí v Arsenalu a Henry moc často Reyese na hřiště nepouští. "Pro mě je celá věc uzavřená," prohlásil Thierry Henry.

Jeho spoluhráči ale nezapomínají, Pires dokonce hrozil Aragonésovi soudem. Francouzi v pěti vzájemných soutěžních zápasech ani jednou neprohráli, ale v posledním duelu se před pěti lety radoval jejich soupeř. Španělé vedou i v celkové bilanci, ze 27 zápasů vyhráli jedenáctkrát proti deseti úspěchům svého severního souseda.

Reklama

Související témata: