Hlavní obsah

Hlavní hvězdou Memoriálu Josefa Odložila bude Špotáková

PRAHA

Oštěpařka Barbora Špotáková a halový mistr Evropy v překážkovém běhu Petr Svoboda budou největšími hvězdami osmnáctého ročníku Memoriálu Josefa Odložila, který se uskuteční na pražské Julisce v pondělí 13. června. Hlavním závodem bude tradičně běh na 1500 metrů na počest Josefa Odložila, který na této trati získal stříbrnou medaili na olympijských hrách v Tokiu v roce 1964. V programu mítinku je připraveno stejně jako loni 13 disciplín, šest ženských a sedm mužských.

Foto: Reuters

Barbora Špotáková

Článek

Memoriál sedí českým atletům, možnost startovat mají také výškař Jaroslav Bába, který na letošním halovém ME vybojoval stříbrnou medaili, přihlásila se i halová mistryně Evropy na 400 metrů Denisa Rosolová, poběží však závod na poloviční trati. Běh na 400 m překážek využije k testu své formy také Zuzana Hejnová.

"To je pozitivní mít ve startovní listině nejlepší české atlety," řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel závodu Miroslav Ševčík.

Soupeřkou Špotákové bude Němka Katharina Molitorová i kvalitní polská oštěpařka Barbara Madejczyková. "Je to mítink, který mám ráda. Je vždycky příjemné si zaházet doma před svými fanoušky a na stadionu, který je vlastně mým domovským," prohlásila už v úterý Špotáková, členka skupiny Jana Železného z Dukly Praha.

Svoboda, který se loni na Julisce blýskl českým rekordem 13,27 sekundy, bude hájit evropskou vládu proti Lotyšovi Stanislavsi Olijarsovi a Arturu Nogovi z Polska, poběží také kvalitní Maďar Daniel Kiss i Jeff Porter z USA. Soupeřem výškaře Báby budou Rus Andrej Silnov či Dmitro Děmjaňuk z Ukrajiny.

Na hlavní plochu se vrátí také hod kladivem se Szymonem Ziólkowským z Polska, Slovákem Liborem Charfreitagem a Němcem Marcusem Esserem.

Favoritem hlavního běžeckého závodu by měl být Harold Keitany z Keni, který umí patnáctistovku těsně k hranici 3:30 minut. Závod na 100 metrů podle organizátorů poběží mistr světa z Paříže 2003 Kim Collins z ostrova Svatý Kryštof a Nevis.

Odložilův memoriál, mítink s rozpočtem asi 14 milionů korun, je jedním z devíti mítinků kategorie Premium EAA. Došlo přitom ke snížení jejich počtu ze čtrnácti. Podle Ševčíka se na tom podepsala strategie Evropské atletické asociace, která předepisuje pořadatelům zařadit do programu určité disciplíny. Během dvou týdnů na začátku června tak jsou na programu čtyři závody se stejnými disciplínami.

"Na této strategii není vůbec nic logického," postěžoval si Ševčík, kterému se s ostatními závody podařilo vyměnit pouze jedinou disciplínu.

Reklama

Související témata: