Hlavní obsah

Keňský olympionik Saruni dostal čtyřletý trest, na odběr posílal dvojníka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Keňský osmistovkař Michael Saruni dostal od domácí antidopingové organizace (ADAK) čtyřletý zákaz startů za vyhnutí se dopingové zkoušce a pokusu o podvod. Semifinalista tokijské olympiády se podle dnešních informací disciplinární komise mimo jiné pokusil při předloňských nominačních závodech před mistrovstvím světa poslat k odběru dvojníka.

Foto: Profimedia.cz

Michael Saruni v akci

Článek

Saruni se v červnu 2022 vyhnul odběru bez přesvědčivého vysvětlení, zkoušku odmítl a za využití lsti utekl, uvedla Keňská antidopingová agentura v rozhodnutí zveřejněném na svém webu. Vrcholem všeho mělo být, když osmadvacetiletý atlet požádal jiného, jemu podobného sportovce, aby se za něj vydával a odevzdal vzorek pod jeho jménem.

Atlet pak při výslechu tvrdil, že jeho nikdo k odběru vzorku pro potřeby dopingové zkoušky oficiálně neoslovil, a argumentoval záměnou identity, uvedla dále disciplinární komise ADAK. Někdejší držitel afrického halového rekordu v běhu na 800 metrů měl od loňského ledna pozastavenou činnost, trest mu vyprší v srpnu 2027.

Saruni, který na olympiádě v Tokiu obsadil v semifinále osmistovky šesté místo a nepostoupil do finále, byl jedním z celkem 44 sportovců z různých odvětví, kteří dnes od ADAK obdrželi trest. Doba zastavení činnosti se v jednotlivých případech pohybovala od jednoho roku až po doživotí.

Reklama

Související témata: