Hlavní obsah

Keňští maratónci triumfovali v New Yorku

NEW YORK

Na prvních čtyřech místech vytrvalci z Keňi, až pak Ital. Tak jednoznačně vyzněl pro atlety z této africké země 34. ročník maratónu v New Yorku. V cíli v Central parku byl trochu překvapivě první málo známý Martin Lel.

Článek

Už před startem bylo jasné, že měsíc starý světový rekord jeho Paula Tergata z Berlína (2:04,55) na nejdelší trati, nemůže být překonán. V době závodu se teplota vyšplhala malinko přes dvacet stupňů Celsia, a to je pro maratónce, kterých se v New Yorku sešlo přes třicet tisíc, na vrcholné výkony hodně. "Dost mě to zaskočilo. S tím asi nikdo z nás předem nepočítal," řekl v cíli vítěz. Obyčejně se v této době pohybuje v New Yorku teplota kolem nuly.

Od samého startu na Staten Islandu Keňané diktovali tempo. Hodně aktivní byl Rogers Rop, loňský vítěz a třetí z roku 2001, ale do trháku se nedostal. Přesto mohl ještě kilometr před cílem snít, že svůj loňský triumf zopakuje. Jenže nakonec mu nepomohla ani bouřlivá podpora statisíců diváků podél trati. V posledních stovkách metrů Rop úplně ztuhl a jeho krajan Lel mu prodlouženým krokem snadno utekl.

"Je to malinko zklamání. Obhajoba byla mým největším cílem pro tuto sezónu. Ale na druhou stranu jsem tady za poslední tři roky byl první, druhý i třetí, takže si nemůžu stěžovat," pravil Rop. "Je to můj největší úspěch kariéry," jásal Lel, jenž bral za vítězství sto tisíc dolarů a malé osobní auto.

Okayová zopakovala vítězství

Klání žen vyhrála jeho krajanka Margaret Okayová. Také ona mohla počítat s odměnou 100 000 dolarů a na dalších 60 000 si přišla za to, že o téměř dvě minuty posunula hranici vlastního traťového rekordu z předloňského ročníku na dvě hodiny, 22 minut a 31 sekund.

"Jsem strašně šťastná, že se mi zde podařilo zopakovat vítězství z roku 2001," uvedla, když z rukou starosty New Yorku Michaela R. Bloomberga převzala pohár pro vítězku. Za ní dotvrdila úspěch keňských běžkyň majitelka bývalého světového maxima Catherine Nderebová. Třetí byla Lornah Kiplagatová, pocházející také z Keni, která však nyní reprezentuje Nizozemsko.

Domácí naděje Marla Runyanová, populární nevidomá běžkyně, doplatila na kolizi s Nderebovou na jedné z občerstvovacích stanic brzy po startu a propadla se do hloubi pole. Na start Newyorského maratónu se postavilo 35 104 běžců.

Výsledky
Muži: 1. Lel 2:10:30, 2. Rop 2:11:11, 3. Cheboiboch (všichni Keňa) 2:11:23
Ženy: 1. Okayová 2:22:31, 2. Nderebová (obě Keňa) 2:23:04, 3. Kiplagatová (Niz.) 2:23:43.

Reklama

Související témata: