Hlavní obsah

Němci navrhují změnu v desetiboji, Šebrle je proti

LIPSKO

Německý atletický svaz přišel s návrhem na revoluční změnu pravidel desetiboje. Závěrečný běh na 1500 metrů by měli desetibojaři absolvovat takzvanou Gundersenovou metodou, známou ze závodů biatlonistů a sdruženářů. Český olympijský vítěz Roman Šebrle návrhem německého svazu příliš nadšený není, zmenšuje se podle něj šance na překonání světového rekordu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český desetibojař Roman Šebrle.

Článek

Místo hromadného startu by na trať vyrazil nejdřív vedoucí závodník po devíti disciplínách a další by ho následovali s odstupem podle bodů přepočtených na čas. První v cíli by byl zároveň vítězem desetiboje, takže diváci by měli dokonalý přehled o situaci.

Prezident Německého atletického svazu Clemens Prokop při sobotním domácím šampionátu v Lipsku oznámil, že návrh předloží srpnovému kongresu IAAF v Ósace. "Naším cílem je udělat atletiku atraktivnější pro diváky," řekl Prokop. Gundersenovou metodou by podle německého návrhu měly startovat také sedmibojařky při závěrečné osmistovce.

Šebrle je každopádně proti

Český olympijský vítěz Roman Šebrle německou iniciativou nadšen není. "Zažil jsem to jednou a je to pěkný nesmysl," řekl ČTK. Světovému rekordmanovi se návrh nelíbí hned z několika důvodů.

"To by znevýhodňovalo vedoucího závodníka i zhoršovalo výkon. Neumím si představit, že by desetibojař běžel na rekord a byl by vpředu sám a ještě by se mu tam pletli ti, kteří by teprve vybíhali," řekl Šebrle a ani nemusel dodávat, že je rezolutně proti.

Německý návrh vyvolává i další nezodpovězené otázky. Například o měření časů při postupném vybíhání desetibojařů na trať, nebo o "ulitém" startu.

Reklama