Hlavní obsah

Pavel je výjimečný, takových moc není, ví Maslákův kouč. Bahamy mu nedoporučí

Bělehrad

Všech pět triumfů Pavla Masláka na halových šampionátech nese jeho rukopis. A trenér Dalibor Kupka věří, že jeho elitní svěřenec může mít své nejlepší výkony ještě před sebou.

Foto: Aleš Gräf

Atletický trenér Dalibor Kupka.

Článek

Byl jste v průběhu finále klidný, i když se Maslák na seběhu musel trochu strkat s Nizozemcem Bonevaciou?

Jsme domluveni už několik sezón, že je rychlejší čas schopný zaběhnout z pomalejšího rozběhnutí. Seběhlo se za 21,50, určitě měl na to být tam dva tři metry před nimi. Tím, že ho soupeři znají, zkusili to, on na 250 metrech podřadil. Věřím, že kdyby byl o krok dřív u mantinelu, bylo z toho 45,40 minimálně. Ale on už se naučil, že neběhá na časy, ale na vítězství.

Co říkáte na jeho bilanci pěti let bez porážky na vrcholných akcích?

On je výjimečný, to si nemusíme nalhávat. Takových moc není. Má na to somatotyp, zajímavou rychlost, díky ní a halové taktice, kdy se musí sbíhat na prvním místě, to zvládá.

Jaký je podle vás ideální věk pro čtvrtkaře?

Myslím, že mezi 24 až 29 lety. Zuzka Hejnová u mě běžela osobáky, když už byla taky v uvozovkách starší, Jirka Mužík zase dřív… Záleží, jak závodníci do té doby trénují a jak jim drží zdraví, to je alfa omega. Pořád věřím, že kdyby se to tady trochu jinak seběhlo, běžel Pavel kolem osobního rekordu.

Kam se může posouvat venku?

Pořád jsem přesvědčený, že jeho výkony venku hale neodpovídají. I když je menší. Čekáme na optimální závod a hlavně optimální formu. Myslím, že by ji měl v roce 2014, jenže se zranil. Pevně věřím, že se mu jednou povede přiblížit se k času 44,50, což je pro bílé úplně snový výkon. Rok byl zraněný, rok a půl se z toho lízal, pořád to ještě není ono, ale je mu 26 let. Zkusím přípravu trochu změnit, letos tomu nahrává Zlatá tretra. Vždycky jsme k ní spěchali, doma se chtěl ukázat, ale letos je o měsíc později. Zkusím s ním trénovat trochu volněji.

Do toho plánu vám úplně nezapadá případná Maslákova účast na World Relays na Bahamách koncem dubna, kde se ve štafetách bojuje i o nominaci na mistrovství světa.

Kdyby bylo čistě na mně, na Bahamy nejede. Musí se dívat trošičku na sebe, v létě dlouho nic nepředvedl. A chceme, aby se pokusil zaběhnout osobní rekord, zkusil se dostat co nejblíž finále na mistrovství světa. Jednou už tam byl, ale konkurence za poslední roky vzrostla. Já budu proti. Je to člověk, který má mít jiné ambice. V polovině dubna na čtrnáct dnů odjet závodit nedotrénovaný… Tak bych to viděl já, ale Pavel je dospělý, já mu poradím, striktně mu to zakázat nemůžu.

Po návratu z Bělehradu tedy účast na akci proberete? Maslák říkal, že mu radíte, aby byl větší sobec.

Musí i svaz vědět, jestli má význam tam jet, aby to mělo nějakou kvalitu. Podle mě nám dva kvalitní čtvrtkaři chybí, ve třech to nejde odběhnout… Navíc u kluků je to stejné jako u Pavla, v polovině dubna nebudou připravení. Já jsem štafetový člověk, vždycky jsem se o ně staral, ale je to nešťastný termín a pro Pavla úplně. S tím, že má být větší sobec, má pravdu. On vždycky pro štafetu udělal maximum, pokaždé do ní nastoupil. Mělo by se to zvážit a já ho budu určitě přesvědčovat, aby se pokusil připravit na léto a byl v něm zase dobrý.

Reklama