Hlavní obsah

Cancellara vyhrál po úniku slavný závod Paříž - Roubaix

ROUBAIX

Švýcar Fabian Cancellara vyhrál po samostatném úniku 104. ročník slavného cyklistického závod Paříž - Roubaix, který patří do seriálu ProTour. Pětadvacetiletý kapitán stáje CSC absolvoval náročnou 258 kilometrů dlouhou trasu, která si vysloužila přezdívku Peklo severu, za 6:07:54 hodiny.

Článek

První skupinku pronásledovatelů dovedl do cíle na velodromu v Roubaix Belgičan Leif Hoste. Za Cancellarou zaostal spolu s krajanem Peterem Van Petegemem a Rusem Vladimirem Gusevem o 1:35 minuty, nakonec ale byli všichni diskvalifikováni, protože 10 kilometrů před cílem nezastavili před staženými závorami na železničním přejezdu.

Další skupinu vedenou největším favoritem Tomem Boonenem už projíždějící vlak zastavil. Belgický obhájce vítězství dojel do cíle s téměř dvouminutovou ztrátou pátý, nakonec se ale posunul na druhou příčku. Boonen, jenž minulý týden obhájil triumf v závodu Kolem Flander, si tak upevnil vedení v průběžném pořadí seriálu ProTour.

Boonena prý zmatky na přejezdu překvapily. "Organizátoři je měli zastavit," řekl belgický mistr světa. "Bylo to trochu divné, jak jsme tam stáli a koukali se, jak jede vlak, ptáčci zpívali a my byli deset kilometrů od cíle Paříž - Roubaix," dodal s úsměvem.

Vyhrál jako první Švýcar

Cancellara se stal prvním švýcarským vítězem legendárního závodu po 83 letech. Naposledy se v Roubaix z výhry radoval Henri Suter v roce 1923. "Na tenhle okamžik jsem čekal celý život," řekl v cíli šťastný Cancellara. "Už je to doba, ani nevím kolik roků přesně, co tu naposledy vyhrál švýcarský cyklista," dodal.

K útoku se prý rozhodl na pátém z celkem 27 úseků vedoucích po kostkách. "Věděl jsem, že musím jet sám, abych měl šanci na výhru. Viděl jsem jeden z dlážděných úseků, na nichž Tom nebyl tak silný, a rozhodl se zaútočit," komentoval svou taktiku Cancellara, jenž se díky vítězství posunul na třetí místo pořadí ProTour.

Neuspěl druhý muž loňského ročníku George Hincapie. Američan upadl přibližně 50 kilometrů před cílem na jednom z nebezpečných úseků vedoucích po dlažbě, kde nezvládl svůj bicykl a přepadl přes řidítka přímo na pravé rameno. Podle prvních zpráv ho má vykloubené.

Výsledky - 258 km:
1. Cancellara (Švýc.) 6:07:54, 2. Boonen (Bel.), 3. Ballan (It.), 4. Flecha (Šp.) všichni -1:51, 5. Eisel (Rak.), 6. Wesemann (Něm.), 7. Guesdon (Fr.), 8. Roesems (Bel.), 9. Mengin (Fr.), 10. Scheirlinckx (Bel.) všichni -3:24.
Pořadí ProTour:
1. Boonen 129 b., 2. Ballan 105, 3. Cancellara (Švýc.) 84, 4. Petacchi (It.) 72, 5. Colom (Šp.) 71, 6. Pozzato (It.) 70.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.