Hlavní obsah

CAS se odvoláním cyklisty Landise začne zabývat v březnu

NEW YORK

Sportovní arbitráž CAS se v březnu začne zabývat odvoláním cyklisty Floyda Landise proti dvouletému trestu za doping a odebrání titulu z předloňské Tour de France. Jednatřicetiletý Američan byl pozitivně testován na syntetický testosteron po poslední horské etapě, v níž si zajistil celkový triumf.

Článek

"Jsme velmi optimističtí, že CAS se při rozhodování postaví na Floydovu stranu," řekl agentuře Landisův právník Maurice Suh.

Odvolání k arbitrážnímu soudu v Lausanne je poslední možností pro bývalého jezdce zaniklé stáje Phonak, jak ve svůj prospěch zvrátit rozhodnutí americké arbitráže. Landis už při slyšení v Kalifornii zpochybnil věrohodnost testů a tvrdil, že laboratoř při analýze porušila řadu pravidel. Nezávislá komise však dala za pravdu francouzské laboratoři v Chatenay-Malabry, která dopingové testy prováděla.

Landisův tým advokátů proto poslal do Lausanne devadesátistránkový materiál, od kterého si slibuje, že pomůže k podobně šťastnému konci, jaký předloni prožil španělský cyklista Inigo Landaluce.

Toho CAS osvobodil, neboť se ukázalo, že laboratorní technik, jenž analyzoval jeho vzorek B, se už podílel i na kontrole vzorku A, což regule zakazují. Jednalo se přitom o tutéž laboratoř Chatenay-Malabry.

Reklama