Hlavní obsah

Král mezi pravými záložníky? Se suverénním náskokem zvítězil Poborský

V anketě o nejlepší Jedenáctku 20 let Gambrinus ligy jste vybrali na pozici pravého záložníka Karla Poborského (41). Bývalý hráč Českých Budějovic, Žižkova, Slavie a Sparty, když vezmeme jen jeho angažmá v Gambrinus lize, byl jedním z nejlepších krajních záložníků v celé historii české kopané. Nástupce jeho kvalit se dosud nenašel a Poborský zvítězil v anketě z dosud vybraných hráčů s největším náskokem.

Foto: Sport.cz s použitím ČTK/AP a Fotobanka Profimedia

Na místo pravého záložníka v Jedenáctce 20 let Gambrinus ligy jste vybrali Karla Poborského.

Článek

Poborský získal už v roce 1996 titul se Slavií, po návratu ze zahraničí, kde působil v Manchesteru United, s nímž se stal anglickým mistrem, Benfice a Laziu, pak dvakrát dovedl jako kapitán k titulu i Spartu. V lize odehrál 234 zápasů, vstřelil 64 gólů. V reprezentaci získal stříbro na EURO 1996 a bronz o osm let později. V současnosti je šéfem Dynama České Budějovice, členem výkonného výboru FAČR a předsedou hráčské asociace. I když je žijící legendou, jejíž lob do sítě Portugalců na šampionátu v Anglii je nesmrtelný, byl z vítězství v anketě překvapen...

Anketa vzniká ve spolupráci Ligové fotbalové asociace a Sport.cz, partnera Gambrinus ligy.

Co říkáte tomu, že vás fanoušci vybrali s velkou převahou na post nejlepšího pravého záložníka v historii Gambrinus ligy?

Tak to je pro mne velké a velice příjemné překvapení. Když vás takto ocení fanoušci a za dvacet let trvání soutěže, pak to má váhu a já si toho opravdu velice vážím. Určitě je příjemné, že na mne nezapomněli. Pro ně se fotbal hraje, a když mu dáváte všechno, je vidět, že to má smysl.

Koho byste vy vybral jako nejlepšího pravého záložníka za dvacet let Gambrinus ligy?

To je hrozně těžká otázka. Těch výborných pravých záložníků hrálo tolik, že bych si vůbec netroufl říci jedno jméno.

V době, kdy jste hrál doma nejvyšší soutěž, jste získal tři mistrovské tituly, jeden se Slavií, pak dva se Spartou. Najdete mezi nimi ten nejcennější?

Pro mne mají všechny stejnou hodnotu. Všechny byly krásné. Ve Slavii to bylo po padesáti letech, ve Spartě je zase získání titulu větší povinností, tam jste pod neustálým tlakem, protože cokoli jiného je bráno jako neúspěch. O to těžší je titul získat.

Jak se zrodí jedenáctka dvacetiletí?
K dvacetiletému jubileu fotbalové Gambrinus ligy připravila Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s redakcí Sport.cz anketu, v níž budou fanoušci postupně volit nejlepší jedenáctku uplynulých dvaceti let. Každý týden budou z navrhované desítky adeptů rozhodovat o jednom hráči sestavy, který musí mít na kontě alespoň šedesát startů v nejvyšší domácí soutěži. Proto se kupř. nedostal do nominace brankářů Petr Čech, jenž v Blšanech a Spartě odchytal 54 zápasů. Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy bude vyhlášena na slavnostním večeru 3. června v Praze.

Fotbal na vrcholové úrovni jste hrál skoro dvacet let. Změnila se za tu dobu nebo od časů, co jste skončil, hra pravého záložníka?

Neřekl bych. Není to zase až tak dávno, kdy jsem skončil. Musí tam hrát atletický fotbalista, který jezdí celý zápas nahoru dolů, dopředu dozadu. Musí být technický, a když umí i zakončit, je to bonus navíc.

Stále působíte v českém fotbale. Vidíte v Gambrinus lize nového Poborského?

Určitě v ní jsou šikovní kluci, především v té mladší generaci, mezi devatenácti až dvaadvaceti lety, kteří pomalu dozrávají. To je příslib do budoucna i pro reprezentaci. Je jich několik, takže ani v tomto případě nebudu nikoho jmenovat.

Jako šéf českobudějovického Dynama máte velké starosti se záchranou. Věříte, že ještě žije naděje na přežití v nejvyšší soutěži?

Naděje ještě žije, ale už je hodně malá. Ztrácíme hodně bodů. Ještě sice dýcháme, ale reálně bude velice těžké se zachránit. Určitě to ale do poslední chvíle nevzdáme.

Pořadí pravých záložníků v anketě Jedenáctka 20 let Gambrinus ligy
1. Karel Poborský78,7 %
2. Radoslav Látal6,8 %
3. Libor Sionko5,3 %
4. Ivo Ulich2,9 %
5. Lumír Mistr2,3 %
6. Lukáš Jarolím1,1 %
7. Miroslav Baranek0,9 %
Patrik Gedeon0,9 %
9. Aleš Pikl0,7 %
10. Kennedy Chihuri0,4 %

Reklama