Hlavní obsah

Lavička nechce, aby sparťané podlehli uspokojení. Vše se dá pokazit, utěšoval se Uhrin

Praha

Titul se mu doslova vnucuje. A nejde jen o osm bodů, o které jeho Sparta vede ligu, ale o způsob, jakým plzeňského obhájce ligového primátu ve šlágru jara převálcovala. Přesto letenský kouč Vítězslav Lavička nechce za nic na světě připustit, že by bylo o korunovaci rozhodnuto. „Navýšili jsme náskok, což jsme měli v úmyslu. Pořád ale zbývá ještě jedenáct kroků k cíli, který všichni máme,“ pravil věcně po výhře nad největším rivalem a konkurentem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Vítězslav Lavička během utkání s Plzní.

Článek
Fotogalerie

Pochopitelně že i jemu je jasné, že Sparta má na Plzeň momentálně k dobru nikoli jen osm, ale vzhledem k bilanci vzájemných zápasů de facto devět bodů.

Reminiscence, které Spartu varují

„Příjemné, ale dost zápasů do konce ligy ještě zbývá. Nejhorší ze všeho by bylo podlehnout uspokojení, že všechno je hotové. Proto musíme pokračovat dál způsobem, jakým se v této sezóně prezentujeme. Zvláště, když máme všichni na paměti loňskou zkušenost," připomínal letenský trenér poslední sezónu, kdy jeho Sparta měla k primátu rovněž nakročeno, ale nakonec se musela smířit jen s druhou příčkou.

Jedno však ani Lavička netajil - výkon mužstva ho hlavně v první půli nadmíru uspokojil. „Povedlo se nám, co jsme chtěli. Náročný duel jsme zvládli, jen jsme měli přidat druhý gól. Příležitosti jsme k tomu přitom měli. Hlavně do přestávky, ale i po ní," chválil své svěřence a zároveň jim připomínal, co mu v ostře sledovaném utkání scházelo.

„V první půli jsme měli hru pod kontrolou, počínali si aktivně i patřičně důrazně, jenže po vyloučení Hořavy a poté i Ďuriše jsem z hráčů cítil, že nechtějí udělat chybu. Vaclík nás ale v závěru podržel," ulevilo se Lavičkovi po hektickém finiši, kdy i on trnul.

Hektika. Trnul Lavička, trnul i Uhrin

„Stál proti nám soupeř, který nechtěl prohrát. A Plzeň kvalitu má," glosoval Lavička vypjatý závěr střetnutí. „Soupeř prostě zápas nezabalil ani za stavu 0:1, ani když hrál v oslabení. Zjednodušil hru, poslal na hřiště vysoké hráče, dostal nás pod tlak."

Pochopitelně, trnul nejen Lavička, ale i jeho kolega na plzeňské lavičce Dušan Uhrin. Vždyť kolik chybělo, aby jeho tým dohrávající jen v devíti nakonec v hektickém závěru vyrovnal?

„V devíti jsme byli lepší než Sparta, v poslední desetiminutovce jsme měli víc šancí než ona," řekl plzeňský kormidelník, kterého mrzelo, že vyšel s Viktorií na Letné naprázdno.

„To proto, že jsme proti agresivnější a aktivnější Spartě první poločas vyloženě prospali. A když jsme chtěli po změně stran hrát, zbrzdilo nás vyloučení Hořavy. Zbytečná červená karta, stejně jako zcela zbytečně inkasovaný gól ovlivnily celý zápas. V oslabení se hraje na Spartě hodně špatně," mínil Uhrin.

Uhrin: Nevzdáváme se

„Jsem ale rád, že ani v devíti jsme se nevzdali a nakonec remízu uhrát mohli. Vždyť dvě obrovské příležitosti na vyrovnání jsme si připravili. Jenže jsme je nevyužili a proto jsem zákonitě nespokojený."

Navzdory osmibodovému náskoku, který Sparta momentálně má, však plzeňský kouč nepřipouštěl, že by byl ligový rébus rozřešený.

„Vše se dá pokazit a ztratit, ale osm bodů má a bude mít pochopitelně na závěr ligy velký vliv. My máme navíc hodně těžký program, zatímco Sparta se může soustředit jen na ligu. Ani tak se nevzdáváme," hlásil Uhrin.

Reklama

Související témata: