Hlavní obsah

Nad Slavií chtěli vyhrát pro Hrdličku. Proto emoce a slzy v očích, i proto spokojenost, že to svedli a fotbalem nadchli

Teplice

V očích se mu zaleskly slzy. Na samém začátku, kdy všech dvaadvacet aktérů sobotního duelu, a diváci na Stínadlech samozřejmě s nimi, uctilo minutou ticha památku zesnulého ředitele fotbalových Teplic Františka Hrdličky, po závěrečném hvizdu také. „Měl jsem ho ze všech lidí v klubu nejraději. Vždyť kvůli němu jsem podepisoval novou smlouvu,“ přiznával Egon Vůch, když se devadesát minut naplnilo a Stínadla slavila výhru nad Slavií 2:1.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Tepličtí se radují z úvodní branky, jejímž autorem byl Franci Litsingi (druhý zleva).

Článek
Fotogalerie

První domácí výhru, protože předchozí zápas proti Českým Budějovicím byl po náhlém úmrtí šéfa klubu odložen a Severočeši museli dvakrát putovat k soupeřům.

Ščasný zářil: Vynikající poločas

„Bezprostředně po emotivním pohřbu přímo na ploše našeho stadiónu, kterého jsme se všichni zúčastnili, jsme cestovali do Ostravy. Nebo vlastně do Olomouce, kde jsme byli den před utkáním s Baníkem a pak ještě den po něm. Chtěli jsme totiž, aby hráči změnili prostředí a pomohlo to, i když každý z nás se vyrovnával se smutnou událostí někde uvnitř," přiznával teplický trenér Zdeněk Ščasný, že nebylo jednoduché srovnat se se smutnou událostí uplynulých dnů.

„Kluci jsou ale profesionálové a dokázali to," kvitoval výkon a hru svých svěřenců v duelu se Slavií, která jim vynesla výhru a za výkon v prvním poločase nadšený aplaus diváků.

„Nedokážu říci, zda první půlhodina byla nejlepší za dobu, co v Teplicích působím, ale spokojen s naší hrou jsem byla maximálně.  První půle se blížila loňskému podzimu a byla skutečně vynikající. Jen zužitkování dalších šancí a vyšší gólový náskok mně scházel k maximální spokojenosti," nešetřil chválou Ščasný.

„Chtěli jsme první domácí utkání vyhrát i pro pana Hrdličku. Jsme šťastni, že se nám to povedlo a že jsme Slavii porazili zaslouženě, aniž jsme ji cokoli dovolili," dojatě přiznával Vůch, který si podzimní proměnou řekl o místo v základní sestavě a nabídnuté šance se zhostil znamenitě. Stejně, jako všichni jeho spoluhráči.

Škoda se ke gólu nehlásil

„Jenže to bylo i o nás. V prvních dvaceti minutách jsme naprosto nestíhali, prohrávali všechny souboje, ztráceli míče, všude byli druzí," poznamenával střelec jediného slavistického gólu Milan Škoda.

„Jenže gólu, který přišel příliš pozdě, než aby něco znamenal. Navíc si nejsem jistý, zda jsem ho vůbec dával já," nebyl si Škoda jistý autorstvím čestné trefy, která přišla až v nastaveném čase.

„V úvodních dvaceti minutách jsme prohráli pětadevadesát procent osobních soubojů, tak se fotbal hrát nedá. Natož pak myslet na bodový zisk," uznal slavistický kouč Miroslav Beránek, že teplická výhra byla naprosto zasloužená.

„A to jsme věděli, že když hraje Litsingi, hraje celý teplický tým. My ho hrát nechali a on nám nejenže vstřelil branku, ale nastartoval celé mužstvo," povzdechl si.

Že by však první prohra měla jeho tým zlomit? Že by Slavii po úspěšném vstupu do ligy poznamenala a srazila?

„Vyhráli jsme sice tři utkání v řadě, což bylo důležité pro bodový zisk, který jsme nastřádali, ale nikdy v oblacích jsme se nevznášeli. Proč by nás tedy měla jedna porážka, o které jsme věděli, že jednou stejně přijít musí, měla srazit? My na pevní zemi stáli a jsme na ní pořád," namítal trenér Beránek.

Reklama

Související témata: