Hlavní obsah

Plzeň sází na mládí. Matějů obral o místo řidiče Rajtorala

Plzeň

Zkušení obránci Václav Procházka s Františkem Rajtoralem na lavičce, místo nich mladíci Jan Baránek a Aleš Matějů. Fotbalová Plzeň vytáhla do šlágru Synot ligy proti Mladé Boleslavi, který rozhodl gól viktoriána Michala Ďuriše, opět s touto dvojicí zadáků. Výsledek? Stejně jako v Ostravě tři body a čisté konto.

Foto: Profimedia.cz

Aleš Matějů (vlevo) z Plzně ubránil boleslavského Jiřího Skaláka a ještě se pouštěl do útočných akcí.

Článek
Fotogalerie

„Aleš dostal šanci v Ostravě, byl jsem mile překvapený, jak dobře si vedl. Dal jsem mu tedy znovu důvěru, musím říct, že si řekl o další zařazení. Jeho pozice v týmu zesílila," prohlásil plzeňský trenér Karel Krejčí.

Mladík zvládl i těžší test

Devatenáctiletý Matějů přišel do Viktorie v létě z Příbrami, v napěchovaném kádru mistra měl cestu na trávník složitou. Nastoupil jen ve druhém kole na Dukle, od té doby ani minuta. Jeho chvíle přišla v minulém kole na Baníku (výhra 4:0). Krejčí posadil Rajtorala, kterému vyčítal dvě klíčová zaváhání v duelu s Rapidem Vídeň v Evropské lize (porážka 1:2), na pravý kraj defenzivní řady postavil Matějů.

Teenager obstál, nyní zvládl i podstatně těžší test, kdy proti němu stál reprezentační záložník Jiří Skalák. Nejen že ho ubránil, navíc mocně podporoval útočnou fázi. „Aleš to Skalákovi hodně otrávil," těšilo Krejčího.

„Ukazoval jsem mu před utkáním na videu, jak se Skalák pohybuje na hřišti, perfektně se podle toho zařídil. Myslím, že výkonem všechny překvapil. Teď po něm budeme chtít, aby na to navázal v dalších zápasech," dodal kouč Viktorie.

Paradoxně s hráčem, kterého Matějů „obral" o místo, jezdí každý den trasu Příbram - Plzeň a zpět. Rajtoral jej totiž vozí autem... „Máme spolu dobrý vztah, Franta je fajn," podotkl Matějů, jenž si pochvaluje slova Krejčího o silnější pozici v mužstvu.

Respekt odložil

„Těší mě, že mě trenér chválí. Obzvlášť v Plzni, kde jsou vysoké nároky. Nebylo to jednoduché v Ostravě ani teď s Boleslaví, pokaždé se však vyhrálo, takže dobrý. Snad to takhle bude pokračovat. Tím, že jsem dlouho čekal na šanci, jsem měl velkou motivaci, abych ukázal, že na to mám," doplnil Matějů.

Když do Viktorie přicházel, měl ze starších hráčů respekt. Ten však záhy odložil. „Měl jsem zpočátku obavy z velkých jmen v kabině. Ale mančaft mě vzal mezi sebe. V Plzni se vůbec neřeší, jestli je někdo starý nebo mladý," těší plzeňského benjamínka.

Procházka zůstal mezi náhradníky

Tím druhým je 22letý stoper Baránek, byť ten už se v základní sestavě víceméně zabydlel. Před utkáním s Boleslaví se však čekalo, jak zareaguje Krejčí na návrat kapitána Procházky, kterému vypršel trest za vyloučení v hitu se Spartou. Reprezentační obránce nakonec zůstal mezi náhradníky, kouč ponechal stoperskou dvojici Baránek - Hejda.

„Nebylo to jednoduché rozhodování. Přemýšlel jsem o tom do poslední chvíle. Musím říct, že mi nahrálo vyloučení Vaška se Spartou. V Plzni má velice dobré postavení, je kapitán, lídr kabiny, bohužel pro něj se ale při jeho trestu kluci na jeho pozici rozehráli," vysvětlil Krejčí, jenž si byl vědom, že pokud by mu tah nevyšel, leckdo by mu ho mohl vyčítat.

„Baránkovi s Hejdou jsem věřil, vypadají na trénincích velice dobře. Vašek Procházka byl teď na reprezentačním srazu, měl herní pauzu vzhledem k trestu. Sám ví, že jeho poslední výkony nebyly úplně stoprocentní. Jsem ovšem přesvědčený, že brzy půjde nahoru," pověděl kouč.

Jeho tým v sobotu zvládl důležitý zápas, navíc si připsal druhou nulu v lize v řadě. Proti Boleslavi, nejproduktivnějšímu týmu soutěže, zvlášť cennou. Středočechům se v této sezóně stalo poprvé, že vyšli střelecky naprázdno.

Ďuriš góly neřeší

Klíčový moment zápasu obstarala obligátní dvojice tradičním způsobem. Centr Jana Kovaříka na přední tyči usměrnil do sítě hlavou Ďuriš. Byla to pro něj už jedenáctá trefa, celkově patnáctá. Jednou se prosadil v předkole Evropské ligy, třikrát v dresu slovenské reprezentace.

„Kolik mám gólů, vím jen proto, že mi to novináři každý týden připomínají. Já to neřeším, důležité pro mě je, že se daří týmu," sdělil hrdina utkání.

Reklama

Související témata: