Hlavní obsah

První záložník na trůnu po 31 letech? Rozjetý Hušbauer je blízko

Praha

Na góly jsou přece útočníci, proto si už tři desetiletí ve fotbalové lize předávají korunu pro krále střelců. V roce 1982 vyhrál Peter Herda (spolu s Ladislavem Vízkem), o rok později Pavel Chaloupka. To bylo naposledy, co se na trůnu usadil záložník. Až letos by se mohl po 31 letech dočkat nástupce. Sparťan Josef Hušbauer dvě kola před koncem soutěže vede o dva góly před parťákem Davidem Lafatou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nejvýš jsem já! Sparťanský záložník Josef Hušbauer (nahoře) oslavuje se spoluhráči svůj druhý gól proti Olomouci.

Článek
Fotogalerie

Předložil další důkaz, proč má zatím nad útočníky navrch. Sparta jako součást oslav mistrovského titulu rozstřílela poslední Olomouc 5:0 a záložník Josef Hušbauer přispěl ke kanonádě dvěma trefami. Parádními, jak si v poslední době zvykl. Nejprve Zlámala přehodil technicky, pak síť za jeho zády rozvlnil utěšenou bombou zdálky.

Krok s ním zatím drží jen spoluhráč David Lafata. Trojnásobný král střelců skóroval proti Olomouci jednou, takže stav duelu Hušbauer - Lafata je teď 17:15. Třetí Zbyněk Pospěch z Dukly nastřílel gólů 14.

„Je to blízko, ale pořád jsou dvě kola do konce. Takže nic rozhodnutého není, protože David může dát v dalším zápase hattrick. Bylo by skvělé, kdybych vedení udržel, ale nijak se k tomu neupínám. Nehrotím to, ať kluci přihrávají jenom mně. Mnohem víc pro mě je mistrovský titul," ujišťuje Hušbauer.

Když naposledy kralovali záložníci...
1981/82 - Peter Herda (Slavia Praha) 15 gólů (spolu s Ladislavem Vízkem z Dukly Praha)
1982/83 - Pavel Chaloupka (Bohemians Praha) 17 gólů

Chcete pálit jako on? Ožeňte se...

Před sezónou se oženil, což vnucuje otázku, zda právě to není recept na mimořádnou kanonádu.

„Manželka by řekla, že jo... Asi mě uklidnila, už nemůžu moc zlobit. No, radši to vyškrtněte," culí se 24letý fotbalista.

Popáté v kariéře dal dva góly v jednom utkání, hattrick mu zatím uniká. „K němu mi chyběla penalta. David mi o přestávce sliboval, že kdyby byla, tak mi ji nechá," líčí Hušbauer.

Ale kdo ví, třeba by za rozhodnutého stavu došlo na úplně jiného exekutora, aby se dva nejlepší střelci ligy neprali. „Já bych na penaltu šel! Ještě nám zbývají dvě kola, třeba mě k ní kluci pustí. Co vím, tak ve Spartě ji z brankářů naposledy kopal Petr Kouba," chechtá se gólman Tomáš Vaclík.

Lavička si na vítěze nevsadí

Hušbauerovi každopádně trochu pomohl i trenér Vítězslav Lavička, který Lafatu za rozhodnutého stavu již v 65. minutě vystřídal. „Když šel David dolů, byl trochu zklamaný. Chtěli jsme však dostat do hry i další hráče - a tentokrát se to nabízelo," vysvětlil kouč.

Na koho ze svých dvou svěřenců si v bitvě o krále střelců vsadí? „Já nesázím. Přeji to oběma. Oba mají vynikající sezónu a svými góly pomáhají Spartě, což je hlavní," libuje si Lavička.

Hušbauer může každopádně očekávat laso z ciziny. Tím spíše, pokud jako záložník korunu krále střelců opravdu získá. Jenže Sparta hodlá před kvalifikací Ligy mistrů uvolnit jen jednoho klíčového hráče. A tím bude nejspíš právě brankář Vaclík do Basileje.

„Smlouvu mám ještě na dva roky. Nejspíš asi ve Spartě zůstanu. Informace od agenta mám, ale teď je neřeším. Až po konci sezóny, k němuž ještě dvě kola zbývají," avizuje Hušbauer.

Kdo získá korunu pro krále střelců?
Josef Hušbauer
84,2 %
David Lafata
10,5 %
Zbyněk Pospěch
2,5 %
Jiný hráč
2,8 %
Celkem hlasovalo 1935 čtenářů.

Reklama

Související témata: