Hlavní obsah

Slavia - Sparta 1:0Sešívaní v derby rivala zaskočili a Zmrhal jim trefil výhru, která těší i Plzeň

MinutaMin. Tým Hráč Akce
45. Zmrhal 1 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Letenští ztratili jako poslední v soutěži neporazitelnost a tabulku Synot ligy vedou před Plzní již jen o skóre. Nažhavení fotbalisté Slavie totiž Spartu zaskočili a díky Zmrhalově trefě ze závěru prvního poločasu 284. pražské derby ovládli 1:0. Sešívaní tak ukončili sérii pěti porážek ve vzájemných zápasech a derby vyhráli poprvé od září 2012. Sparťanský kapitán Lafata zároveň ukončil rekordní sérii a po devíti zápasech v řadě vyšel poprvé střelecky naprázdno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Slavie Praha oslavují vítězství nad Spartou.

Článek
Fotogalerie

Plzeň sobotní šlágr s Libercem zvládla a na lídra tabulky se bodově dotáhla. Letenští tak v Edenu měli jasný cíl - zabodovat na Slavii a první příčku potvrdit. Navíc když po sobotní porážce Liberce zůstali jediným neporaženým týmem v soutěži.

Derby začalo v pekelném tempu a brzy také přišly sporné okamžiky. Rozhodčí Zelinka nepotrestal Jablonského vražení do Lafaty a hlavně následnou ruku v pokutovém území, vzápětí pustil i Frýdkovu odvetnou kosu na provinilce.

Pak tempo přece jen trochu opadlo. Sparta se zkoušela prosadit kombinačně, Slavia byla hodně přímočará a Škodovo sólo ve 23. minutě vyřešil až pádem pod jeho nohy Bičík. Sešívaní byli nebezpečnější, Zmrhal už dokonce po dalším rychlém kontru gólmana přehodil, ale míč směřující do branky včas odkopl Holek. Hosté se do takových šancí nedostávali, až dvě minuty před přestávkou trefil Hušbauer střelou ze střední vzdálenosti boční síť.

Bičík Zmrhalovu střelu zkrotit nedokázal

V samém závěru poločasu udeřili červenobílí. Hybš se při rozehrávce nechal naivně obrat o balón Štohanzlem, míč doputoval k Zmrhalovi a záložník tak z 25 metrů vypálil. Ačkoliv střela šla téměř přímo na Bičíka, letenský gólman předvedl podivný zákrok a míč se od jeho rukavic došoural do branky.

Kouč Ščasný zareagoval o přestávce hned dvojím střídáním a stažením sestavy na tři obránce. Nový muž Fatai ovšem v zakončení selhal a další šance měli opět slávisté. Kenija vyslal do sóla Štohanzla a Bičík napravil svou chybu. Když pak Jablonský pod palbou petard a dýmovnic ze sparťanského kotle konečně rozehrál roh, nejvýš vyskočil Škoda a hosté měli velké štěstí, že hlavou branku minul.

Minele se nevyhnul ani slávistický brankář Berkovec, který špatným vykopnutím míče naservíroval tutovku soupeři. Měl však štěstí, že Fataiovu gólovou střelu na brankové čáře srazil na tyč Mikula.

Závěrečná snaha sparťanů vyznívala do ztracena, naopak sešívaní svými brejky stále častěji najížděli do jejich otevřené obrany. V nastavení promáchl tutovou šanci na vyrovnání Brabec.

Fotbalová Synot liga - 8. kolo:
Slavia Praha - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 45. Zmrhal. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, J. Paták. ŽK: Souček, Mikula, Milan Škoda, Zmrhal, Berkovec - Frýdek, Costa, J. Brabec. Diváci: 17 663.
Slavia: Berkovec - Mikula, Latka, Deli, T. Jablonský - Souček, Zmrhal - Voltr (90.+5 Hrubý), Kenija (90. Frydrych), Štohanzl (70. M. Černý) - Milan Škoda. Trenér Uhrin.
Sparta: Bičík - Frýdek, Holek, Costa, Hybš (46. J. Brabec) - Matějovský, Jiráček (75. Konaté) - Dočkal, Hušbauer (46. Fatai), L. Krejčí - Lafata. Trenér Ščasný.

Reklama

Související témata: