Hlavní obsah

Straka byl z vyhazovu v šoku

PRAHA

Trenér František Straka, který přišel na Letnou letos na jaře z Teplic jako spasitel, aby zachránil alespoň druhé místo v lize a postup do druhého předkola Ligy mistrů, byl ve čtvrtek dopoledne odvolán. Nečekaný odchod kouče, který s mužstvem vede domácí ligu o devět bodů, byl překvapením nejen pro něho samotného, ale i širokou sparťanskou veřejnost.

Článek

Straka s týmem postoupil i do základní skupiny Ligy mistrů, v níž však mužstvo neuspělo, a vypadlo i z domácího poháru. Straka jel ve čtvrtek dopoledne na Letnou k jednání s viceprezidentem Danielem Křetínským, aniž cokoliv tušil...

"Nic se ke mně předem nedoneslo, opravdu jsem to nevěděl. Ale musím to respektovat, takový je život. Dozvěděl jsem se to skutečně až v deset hodin dopoledne. V první chvíli jsem byl jak opařený, byl to pro mě neskutečný šok a nějaký čas mi asi bude trvat, než to všechno strávím," řekl Straka se slzami v očích.

Může se každému podívat do očí

Ze Sparty odchází s čistým svědomím. "Můžu se každému podívat do očí, odvedli jsme tu dobrou práci." Přiznal i to, že ne vše se na podzim povedlo... "Hlavně poslední zápas v Lyonu jsme nezvládli. Nejsem bezchybný. V některých věcech jsem možná mohl postupovat jinak, je to pro mě ponaučení do budoucna," tvrdil.

V kuloárech se hovoří o tom, že důvodem odvolání mohl být i trenérův nesouhlas s přestupovou politikou. "O tom bych nerad polemizoval. Ale před časem jsem skutečně prohlásil, že při masívním výprodeji hráčů už Straka trenérem Sparty nebude."

Možná se vrátí do Německa

Straka by nemusel zůstat dlouho bez práce. O jeho služby je prý zájem v Německu (Mönchengladbach, Rostock, Dortmund), Rakousku i Česku. "Rodinu jsem v létě přestěhoval do Čech a jsme moc spokojeni, dcera tu navštěvuje školu. Nejméně do léta se proto určitě nehodláme stěhovat zpátky do Německa," odmítl, že zamíří zpět do Kolína nad Rýnem, kde žil předchozích patnáct let.

"Pokud bych měl nějakou další práci, dojížděl bych za ní zatím z Prahy," prohlásil. Nyní se chystá na dovolenou do Venezuely. "Těším se, že si tam vyčistím hlavu a odpočinu," podotkl Straka, jenž je osmým ligovým trenérem, který byl v průběhu podzimu nebo po jeho skončení odvolán.

Reklama

Související témata: