Hlavní obsah

Žolík španělská esa netrumfnul. Zavinil jsem prohru, kál se Rezek

GRANADA

Šokující překvapení připravil fanouškům při páteční bitvě ve Španělsku český reprezentační trenér Michal Bílek zařazením záložníka Jana Rezka do základní sestavy. Borec z kádru ligového lídra z Plzně na jaře nehrál v nijak oslnivé formě. I tak dostal nečekanou šanci popasovat se s mistry světa a Evropy. „Trenér mě hned na prvním tréninku upozornil, že možná nastoupím. Ale sestava s mým jménem mě překvapila,“ přiznával Rezek po utkání v Granadě, v němž Španělé vyhráli 2:1.

Foto: Reuters

Jan Rezek fauluje ve vápně Andrese Iniestu. Po jeho zákroku proměnil David Villa pokutový kop.

Článek

Rezek hrál na španělskou modlu záložní řady Andrése Iniestu. A do přestávky se prezentoval nebojácným výkonem. „Dokázali jsme domácí záložníky ve středu hřiště eliminovat. Do přestávky jsme hráli velice dobře. Nebezpečný byl jen Villa. A Španělé se začínali vztekat. Zaskočilo je, že prohrávají. Nejen oni počítali, že dostaneme bůra,“ usmíval se plzeňský záložník při rekapitulaci prvních pětačtyřiceti minut z páteční noci v Granadě.

Jan Rezek brání Španěla Andrése Iniestu.foto: Reuters/Marcelo Del Pozo

Jenže s přibývajícím časem druhé půle se v defenzivě českého týmu začínaly objevovat trhliny. „Když přišel na hřiště Torres, začal operovat Villa malinko z levé strany a já tak musel hrát ještě víc zezadu. Styl Španělska se změnil,“ přemítal Rezek.

Z  hrdiny, který senzačně eliminuje motor záložní řady mistrů světa, se však devatenáct minut před koncem stal nemotora. V pokutovém území totiž poslal k zemi právě Iniestu a z nařízeného pokutového kopu Villa zajistil Španělsku tři body.

„V momentě, kdy chtěl Iniesta centroval, jsem šel do skluzu. Nechtěl jsem ho pustit ve velkém vápně k centru. Šlo o moji hloupost a jeho chytrost. Šlo o naprosto zbytečný faul,“ věděl Rezek.

Jan Rezek uniká Španělovi Sergiu Ramosovi.foto: ČTK/Radek Petrášek

Odmítal názor, že situace byla důsledkem jeho nezkušenosti. „Mám za sebou zápasy na evropské scéně ať už na klubové či reprezentační úrovni. Spíše se možná podepsalo, že síly ubývaly a únava byla veliká,“ vyprávěl po utkání hříšník, když z kabiny na stadiónu v Granadě vyšel jako poslední.

Donekonečna si znovu a znovu přehrával celý klíčový okamžik. „Věděl jsem, co Iniesta s míčem udělá. Přemýšlel jsem, jestli se mám snažit situaci ustát. Ale bál jsem se, aby se nedostal za mě a necpal balón před bránu, protože Iniesta už byl hluboko ve velkém vápně. Do skluzu jsem šel v dobré víře, že balón vypíchnu,“ líčil Rezek.

Spoluhráčům se omluvil

Španělského záložníka vlastně ani nekopnul. „V okamžiku mého skluzu naznačil centr, došlápnul na moji nohu a svezl se. Ale faul to byl,“ nehledal chybu v rozhodčím český záložník.

Po zápase se spoluhráčům v kabině omluvil. „Povzbuzovali mě, že se nic neděje. Přeci jen nikde není psáno, že bychom nerozhodný stav udrželi. Ale je jasné, že mě penaltový faul mrzí, protože jsem tím zapříčinil prohru,“ klopil Rezek zrak.

Celkový solidní dojem z výkonu proti mistrům světa totiž s vědomím penaltové viny dostal těžký direkt. „Přitom jsem se ve srovnání s předchozími zápasy v lize cítil skvěle. Měl jsem dost sil. Pochopitelně, že po přestávce ubývaly, ale běhalo se mi dobře. Nicméně je jasné, že teď už se v naší kvalifikační skupině hraje jen o druhé místo,“ tušil Rezek, že Španělé už si první postupovou pozici vzít nenechají.

Reklama

Související témata: