Hlavní obsah

Rozhodnuto! Srbové kontumačně porazili Albánii. Přišli ale o body a zaplatí pokutu

Nyon

Kvalifikační zápas o postup na fotbalové mistrovství Evropy 2016 mezi Srbskem a Albánií už má konečné rozuzlení. Nedohraný duel, který byl v Bělehradu ukončen ve 42. minutě za stavu 0:0, byl kontumován vítězstvím 3:0 ve prospěch Srbska, jemuž ale byly zároveň odečteny tři body. Srbové navíc budou hrát dva domácí duely na uzavřeném stadiónu bez fanoušků, obě země musí ještě zaplatit pokutu 100 tisíc eur (cca 2,8 miliónu Kč).

Konflikt v kvalifikačním zápase mezi Srbskem a Albánií

 
Článek
Fotogalerie

Albánská vlajka nad stadiónem v Bělehradu.

Rozhodnutí disciplinární komise UEFA po zasedání ve švýcarském Nyonu zveřejnil na svých stránkách srbský fotbalový svaz.

Aktualizovaná tabulka skupiny I
1.Dánsko31113:34
2.Albánie31112:44
3.Portugalsko21011:13
4.Srbsko21104:11
5.Arménie20112:31

Zápas, který se hrál 14. října, přerušil sudí poté, co se nad hrací plochou začal vznášet dálkově řízený dron s vyvěšenou vlajkou tzv. Velké Albánie zahrnující části Černé Hory, Srbska, Makedonie, Řecka a celé Kosovo, které albánští nacionalisté považují za území náležící Albánii.

Dron i s vlajkou se podařilo stáhnout na zem srbskému hráči Stefanu Mitrovičovi. Než ale celé zařízení stačilo skončit v rukou čtvrtého rozhodčího, strhla se na hřišti strkanice mezi fotbalisty obou zemí, a poté vtrhli na hrací plochu i srbští fanoušci.

Od jednoho dostal ránu židlí například slávista v hostujícím týmu Bekim Balaj. Albánští fotbalisté pak pod ataky domácích fanoušků uprchli do útrob stadiónu a odmítali se na hrací plochu vrátit. Rozhodčí následně zápas ukončil.

„Jsem zklamaný. Očekávali jsme spravedlivé rozhodnutí. Nechápu tento precedent, který umožňuje fyzicky napadat hostující hráče na hřišti. Nejsem si jistý, jestli je vůbec větší skandál než právě napadení hráčů," zlobil se šéf albánského fotbalového svazu Armand Duka. Albánie se hodlá proti trestu odvolat.

Odvolání mají v plánu uskutečnit také Srbové. "Máme dojem, že jsme neustále terčem nově objevených represivních opatření. Není nám známo, že by někdy byly někomu odečteny body, které mu byly předtím přisouzeny kontumací," stojí v prohlášení srbské asociace.

Souhlasíte s rozhodnutím UEFA kontumovat zápas ve prospěch Srbska, jemuž ale zároveň sebrala body?
Ano
15,8 %
Ne, Srbsku se měly body ponechat
65,2 %
Ne, zápas se měl kontumovat ve prospěch Albánie
19 %
Celkem hlasovalo 9206 čtenářů.

Reklama

Související témata: