Hlavní obsah

Kat Lazia a Ital z kuchyně, to jsou sparťanská Štístka v Římě

Řím

Modřanský vrátný a italský kuchař z Prahy v roli Štístek. S těmito zbraněmi pražské Sparty fotbalisté Lazia určitě nepočítají, také proto si je Letenští k odvetě do Říma přivezli. Spartu v bitvě o postup do čtvrtfinále Evropské ligy podpoří jak její bývalý útočník Marek Kincl, který se zapsal do historie klubu jako kat Lazia, tak známý italský kuchař Emanuele Ridi.

Foto: LFA

Emanuele Ridi se synem Giacomem.

Článek
Fotogalerie

Trénink Sparty na Olympijském stadónu v Římě

On se svou partou Lazio před více než dvanácti lety vyřadil a teď bude na Stadio Olimpico držet palce, aby to svedli také Lafata a spol.

Sparta bere na každý pohárový výjezd některé ze svých bývalých hráčů. Pokud jde o Řím, vedle Petra Kouby či Michala Horňáka volba logicky padla také na Marka Kincla. Právě jeho hlavička ve třetí minutě nastavení v prosinci 2003 Lazio vyřadila a posunula Spartu do osmifinále Ligy mistrů, což znamenalo prémii 60 miliónů korun.

Vytáhlý útočník tehdy hrál i první duel v Římě, kde Pražané remizovali 2:2. „Do poločasu jsme po gólech Sionka a Poborského vedli. Po přestávce nám ovšem Inzaghi dal dva góly a Lazio předvedlo neuvěřitelnou jízdu. Tak jsme to prostě ubránili," vzpomíná Marek Kincl.

Po domácí remíze 1:1 by plichta 2:2 stačila Spartě k postupu i nyní. „Výsledek z Prahy samozřejmě víc nahrává Laziu. Kluci to budou mít těžké, ale určitě sem nepřijeli jen na výlet," věří.

Vrátný a hodný tělocvikář

Kat Lazia je dnes vrátným na modřanském gymnáziu. A když chybí tělocvikář, bere i hodiny tělocviku. „Mám úžasný prosklený velín jako v Temelíně, lepší kancelář než kdejaký manažer velké firmy. Přes obrazovky mám přehled, baví mě to. Jako tělocvikář jsem hodný, věnujeme se hlavně hrám. Florbalu, přehazované, fotbal hraju spíš s holkama," usmívá se Kincl.

Do Říma vzal i syna Marka, který jde v tátových fotbalových stopách na Vyšehradě.

Sparťanům vařil, tak jim fandí

V Praze šíří slávu italské kuchyně a do Říma přiletěl fandit Spartě. To je paradox protagonisty televizního pořadu S Italem v kuchyni.

„V Itálii fandím Fiorentině, v Čechách Spartě, takže mám jasnou volbu. Blízko Letné jsem míval restauraci. Jirka Novotný či Řepka se tam naučili chodit, tak jsem se se sparťany více poznal. Teď už jsem podnik přestěhoval," líčí kuchař Emanuele Ridi se sparťanskou šálou na krku.

Pražanům dává šanci. „Mělo by pršet, bude těžký terén. Ten by měl smazat přednosti hráčů jako Keita či Candreva, kteří jsou jiná třída. V tom případě by bylo možné všechno, rozhodnout by mohla i náhoda. Také gól Lazia v Praze byl přece dost šťastný," poukazuje Ridi.

Reklama

Související témata: