Hlavní obsah

Slovák Mintál zajistil Norimberku důležitou výhru v Poháru UEFA

PRAHA

Důležitou bitvu o postup do jarních bojů sehrál v Poháru UEFA vítěz Německého poháru Norimberk na svém hřišti z nizozemským AZ Alkmaar. Domácímu celku pomohla přítomnost českých fotbalistů Jaromíra Blažka a Tomáše Galáska v základní sestavě, famózní obrat v závěru zápasu měl ale na svědomí slovenský střelec Marek Mintál. Ten se dokázal prosadit v rozmezí dvou minut a zajistil tak svému vítězství 2:1.

Článek

Reprezentačního brankáře Blažka překonal De Zeeuw ve 29. minutě po přiťuknutí Dembélého z pravé strany. Střídající Mintál ale nejprve v 83. minutě vyrovnal a o dvě minuty později strhl vítězství na stranu Norimberku. Německému celku patří o skóre čtvrtá příčka v tabulce, ale jeho pouť skončí zápasem na půdě řecké Larissy 20. prosince, která je zatím bez bodu poslední.

Ve druhém zápase skupiny A se střetly dva celky z čela tabulky. Čerstvý mistr ruské ligy Zenit Petrohrad i s českým záložníkem Radkem Šírlem zavítal na půdu vedoucího anglického Evertonu. Hostující celek hrál již od 30. minuty bez vyloučeného Nikolas Lombaertse, který na brankové čáře rukou zastavil střelu soupeře. Následnou penaltu ale nedokázal domácí Mikel Arteta proměnit.

Domácí spasil v 85. minutě Australan Cahill a Zenit tak čeká netrpělivé čekání na to, jak si Alkmaar s Norimberkem povedou ve svých posledních vystoupeních ve skupině a zda dokáží ruský celek v tabulce předstihnout. Everton naopak má již postup zajištěný.

Kodaň se utká o postup s Aberdeenem

Sionkova Kodaň si mohla ve středečním zápase proti španělskému Atlétiku Madrid s předstihem zajistit postup do jarní části Poháru UEFA. Z toho se ale nakonec mohli radovat hosté, kteří na dánské půdě zvítězili 2:0. První branku vstřelil ve 21. minutě Simáo, po změně stran se trefil ještě Agüero v 62. minutě. To už byl na hřišti i český reprezentant, který povstal ze střídačky o osm minut dříve, kdy vystřídal Würze.

Lokomotiv Moskva prohrál na hřišti doposud vedoucího Panathinaikosu Atény 0:2 a je definitivně ze hry o postup do vyřazovací části. V základní skupině B ruský celek vyválčil pouhé dva body a se soutěží se loučí. Středečním katem moskevského celku se stal Salpingidis, který se trefil dvakrát v rozmezí čtyř minut druhého poločasu. O poslední postupové místo se tak v přímém souboji utká skotský Aberdeen na svém stadiónu s Kodaní, které bude stačit získat bod.

Villarrealu zajistil vyřazovací fázi Tomasson

V „mladoboleslavské“ skupině C se stal již jistým účastníkem jarních bojů Villarreal. Španělský tým posunuly dál góly dánského střelce Tomassona, který se dokázal prosadit již po dvou minutách hry, kdy zblízka dorazil za záda bezmocného brankáře Wilanda přízemní centr spoluhráče Nihata. Druhou branku pak přidal v 51. minutě, kdy se ocitl sám za zády obránců.

Jarní pokračování v Poháru UEFA si ve skupině D zajistily Hamburk s Basilejí. Německý celek, za nějž odehrál celý zápas i český reprezentační záložník David Jarolím, si výhru na hřišti chorvatského Dinama Záhřeb zajistil až v úplném závěru. V 88. minutě se hlavičkou prosadil Nigel de Jong, v nastavení pak druhý gól hostů přidal z penalty Trochowski.

O výhře švýcarské Basileje nad norským Brannem rozhodla parádní trefa z přímého kopu. O tu se postaral ve 40. minutě Carlítos. Další část zápasů 4. hracího dne Poháru UEFA je na programu ve čtvrtek. Poslední 5. hrací den je naplánován na 19. a 20. prosince.

Skupina A:
Norimberk - Alkmaar 2:1 (0:1)
Branky: 83. a 85. Mintál - 29. De Zeeuw. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.)
Everton - Zenit Petrohrad 1:0 (0:0)
Branka: 85. Cahill. Rozhodčí: Jakobsson (Isl.).
Skupina B:
FC Kodaň - Atlético Madrid 0:2 (0:1)
Branky: 21. Simao, 62. Agüero. Rozhodčí: Dondarini (It.).
Panathinaikos Atény - Lokomotiv Moskva 2:0 (0:0)
Branky: 70. a 74. Salpingidis. Rozhodčí: Circhetta (Švýc.).
Skupina C:
Villarreal - IF Elfsborg 2:0 (1:0)
Branky: 2. a 51. Tomasson. Rozhodčí: Tudor (Rum.).
Skupina D:
Dinamo Záhřeb - Hamburk 0:2 (0:0)
Branky: 88. De Jong, 90.+3 Trochowski z pen. Rozhodčí: McDonald (Skot.).
Basilej - Bergen 1:0 (1:0)
Branka: 40. Carlitos. Rozhodčí: Jegorov (Rus.)

Reklama

Související témata: