Hlavní obsah

Van Gaal má v Alkmaaru smlouvu, která mu umožňuje odejít před MS

ALKMAAR

Trenér Louis van Gaal by měl podle nově podepsané smlouvy zůstat u týmu AZ Alkmaar až do roku 2010. Pokud však dostane nabídku od reprezentace, jež bude mít šanci na triumf na mistrovství světa v Jihoafrické republice, může klub opustit o rok dříve.

Článek

Klauzule ve smlouvě, kterou klub a Van Gaal představili v pondělí, umožní kouči odejít rok před šampionátem z Alkmaaru v případě, že si jeho služby vyžádají Argentina, Německo, Španělsko, Anglie či Nizozemsko. "Chci trénovat zemi, s níž budu mít šanci něco vyhrát," řekl Van Gaal.

Podle další podmínky v kontraktu může pětapadesátiletý kouč přijmout nabídku jakéhokoli jiného národního týmu, jenž se na MS kvalifikuje, ale v tom případě by mohl odejít až těsně před šampionátem. "Takhle mám stále šanci zúčastnit se mistrovství světa a zůstat tady," uvedl Van Gaal, který v Alkmaaru končil svou hráčskou a začínal trenérskou kariéru.

Bývalý kouč Ajaxu, Barcelony či nizozemské reprezentace vede při svém druhém angažmá tým AZ od roku 2005. Letos je zatím v lize třetí a v Poháru UEFA postoupil do čtvrtfinále. Van Gaal měl šanci vést na šampionátu nizozemskou reprezentaci, ale s mužstvem "Oranjes" nezvládl kvalifikaci na turnaj v Japonsku a Koreji 2002.

Reklama