Hlavní obsah

Ani Rosický a Wenger anglický fotbal nespasili, fanoušci ale trenérovi věří dál

Mnichov/Praha

Nechybělo mnoho a fotbalisté Arsenalu dokázali nemožné. Po zpackaném prvním domácím duelu sahali v mnichovské odvetě s Bayernem po senzaci a při výhře 2:0 jim k postupu do čtvrtfinále Ligy mistrů chyběl jediný gól. „Mužstvo přesto ukázalo svůj charakter,“ řekl kouč Arsenalu Arséne Wenger. K postupu tým nedokázal dovést ani reprezentační kapitán Tomáš Rosický, který nastoupil v základní sestavě a odehrál celé utkání.

Foto: Michael Dalder, Reuters

Smutný Tomáš Rosický v dresu Arsenalu lituje vyřazení z Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Přestože v poslední době sílí hlasy na odvolání francouzského trenéra, po výhře v Allianz Areně jeho pozice tak špatná není. I když udělal pět změn v sestavě, znát to rozhodně nebylo a fanoušci mu vyjádřili podporu. V internetovém hlasování deníku Sun si hned 70 procent příznivců myslí, že by měl Wenger zůstat.

Vyřazením Arsenalu utrpěl i celý anglický fotbal. Poprvé od roku 1996 totiž nebude mít zastoupení ve čtvrtfinále Ligy mistrů. „Je to velké zklamání a zároveň by to měl být signál k probuzení. Anglický fotbal byl vpředu, ale zbytek Evropy nás chytil. Tuto skutečnost musíme brát v úvahu i s pohledem na budoucnost Premier League," přiznal Wenger.

Mužem zápasu Fabianski

Na své mužstvo byl však pyšný. Vyšel mu i risk s nasazením polského gólmana Fabianského, jenž naposledy chytal zápas za áčko 18. února 2012 v FA Cupu proti Sunderlandu. Nakonec byl právě on jedním z hrdinů a Sun ho dokonce označil za Muže zápasu.

„Byli jsme velmi blízko, v některých chvílích jsme měli i smůlu. Škoda třeba té Gervinhovy šance. Může náš mrzet, když jsme v prvním zápase dostali laciný třetí gól. Kdybychom prohráli 1:2, tak jsme slavili postup," litoval Wenger.

„Ale přesto musím hráče pochválit. Mužstvo mělo fantastickou morálku, kvalitu. Vyřazení samozřejmě bolí, ale na tom dnešním zápase najdu spoustu pozitiv," dodal francouzský kouč.

Bayern nevěděl, jestli má bránit, nebo útočit

Podobně uvažovali i jeho svěřenci. „Bylo strašně náročné na psychiku, abychom neudělali chybu a do poslední chvíle se rvali o postup. Stejně těžké to bylo i pro Bayern. Nevěděli, jestli mají bránit, nebo útočit. Myslím, že kdyby se hrálo o deset minut déle, mohli jsme to dotáhnout," řekl pro Sky Sports záložník Mikel Arteta.

„Museli jsme vzadu držet nulu, což nebylo lehké. Dali jsme dva góly a málem jsme to dokázali otočit. Myslím, že se nemáme za co stydět," dodal obránce Carl Jenkinson.

Poklonu soupeři vysekl i záložník Bayernu Arjen Robben. „Nebyl to zrovna náš večer, ale Arsenal zaslouží kompliment. Říkali jsme si, že nesmíme dostat brzy gól a přesně to se stalo... Ve druhé půli jsme se zlepšili a s trochou štěstí jsme mohli i dát nějaký gól. Oni tu neměli co ztratit a zahráli velmi dobře," přiznal nizozemský fotbalista.

Reklama

  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid