Hlavní obsah

První porážka na nás nebude mít vliv, dušují se sparťané

PRAHA

Fotbalistům Sparty se generálka na úterní vstup do Ligy mistrů nevydařila. V Liberci utrpěli první porážku v sezóně, když absolutně selhali v útoku. Po vlažném začátku si úřadující mistr vytvářel jednu šanci za druhou, ale gólu se nedočkal a klesl v tabulce až na sedmé místo!

Foto: Novinky

DEFAULT TITLE

Článek

"Ztráta tří bodů je velmi vážná. Potřebovali jsme v Liberci uspět. Ale začali jsme hodně špatně, pasivně. Po gólu jsme se sice zvedli, šance jsme měli, ale nebylo nám dáno, abychom zápas otočili," posteskl si trenér Sparty Jiří Kotrba.

Jeho svěřenci nedali gól ve dvou zápasech po sobě. V minulém ligovém kole však proti Slavii hráli přes poločas o deseti. Na severu Čech to byl v jejich podání festival zahozených šancí. "Hrůza, co nedokážeme proměnit," klopil zrak Radoslav Kováč, záložník Sparty. "Hráli jsme velmi špatně, zejména finální řešení akcí nebylo dobré," přitakal jeho spoluhráč Rastislav Michalík.

Vychytal je Kinský

V závěru prvního poločasu a prakticky celých pětačtyřicet minut po přestávce musel být liberecký brankář Antonín Kinský ve střehu. Byl v ohni střel, ale všechny bravurně pochytal, v jednom případě ho zastoupilo břevno. "Nejhůř mi bylo při hlavičce Karla Poborského z bezprostřední blízkosti," promítal zpětně šance soupeře osmadvacetiletý odchovanec Dukly Praha.

Svými zákroky přiváděl hráče soupeře k zoufalství. Lapil tečovanou dělovku Kováče, střelu Juna, jemuž pak kryl i další dvě šance a jednou mu pomohlo břevno, poradil si s pokusem nevýrazného Gluščeviče. "Jsem v pohodě. Už v Jablonci v minulém kole se mi dařilo, tam jsem chytil penaltu," podotkl. "Ale proti Spartě jsem si zachytal letos asi nejvíc," uznal Kinský, který společně s náhradníkem Hauzrem, jenž odchytal jeden zápas, drží sérii 507 minut neprůstřelnosti.

Prospali úvod

"Liberec dal ze čtyř šancí dva góly. My jsme měli příležitostí sedm, ale do sítě se netrefili. V produktivitě nás domácí předčili. Zaspali jsme v úvodu, to rozhodlo," mávl rukou sparťan Martin Petráš.

Sparťané úvod zápasu prohospodařili a dovolili Liberci jít do vedení. "Začátek byl vlažný a z toho vyplýval další průběh. Museli jsme to otevřít," pokrčil rameny brankář Sparty Jaromír Blažek, který držel hosty nad vodou. Kromě Pospíšilovy hlavičky a gólu náhradníka Baffoura v závěru lapil další čtyři nebezpečné šance, když se vyznamenal zejména proti střele Slepičky z voleje. "Kdyby to šlo o pár desítek centimetrů do strany, neměl bych nárok," přiznal po utkání gólman Sparty.

I on věděl, že rozjezd Sparty není příliš vydařený. Letenští v lize venku ještě nevyhráli. Postupně remizovali v Teplicích, v Příbrami, v Olomouci a nyní přišla navíc první ligová porážka. "Nebudeme si nalhávat, že je to dobré," prohlásil bez skrupulí Blažek. Pokud by Ostrava vyhrála v pondělí dohrávce na Slavii, měla by na momentálně sedmou Spartu náskok devíti bodů. "To by bylo zlé," uznal Ježek.

S Chelsea to prý bude o něčem jiném

Už v úterý přitom čeká Spartu prestižní souboj v Lize mistrů. V prvním kole slavné evropské soutěže přivítá londýnskou Chelsea. Tým, v jehož kádru se to blyští hvězdami. "To je jiný zápas, jiná soutěž. Prohra v Liberci by na náš výkon neměla mít vliv. Musíme zapomenout a nepřemýšlet o tom. Je to jednoduché, stačí když využijeme lepším způsobem šance," usmál se Blažek.

Ani další jeho spoluhráči nepochybovali, že zápas se slavným anglickým protivníkem bude mít jinou podobu. "Budeme hrát úplně jinak," sliboval Michalík. "Prohrát před takovým zápasem není ideální, ale jsme dost zkušené mužstvo, abychom se s tím vypořádali," je přesvědčen Ježek.

Reklama

Související témata: