Hlavní obsah

Sen skončil, čeští fotbalisté jedou domů

HAMBURK

Smutný konec má české vystoupení na fotbalovém mistrovství světa v Německu. Po čtvrteční prohře s Itálií 0:2 česká reprezentace na šampionátu balí kufry. Stejně jako proti Ghaně vstřelil první gól soupeř a znovu přišli Češi o vyloučeného hráče. Zoufalou snahu o vyrovnání ukončil gól Inzaghiho tři minuty před koncem.

Článek

Oba celky se velice dobře znají, v Itálii působí několik českých fotbalistů. Tomáš Ujfaluši před zápasem rozprávěl se spoluhráčem z Fiorentiny Lukou Tonim, potřásl si rukou i s trenérem Lippim. Pavla Nedvěda přišel do české kabiny pozdravit kolega z Juventusu Camoranesi. Oba celky při rozcvičování přivítal "domácí" song, v českém případě Včelka Mája v německém podání od Karla Gotta.

Trenér Brückner nahradil distancovaného Ujfalušiho Kováčem, poprvé na šampionátu nastoupil Milan Baroš. Ten na hrotu nahradil Lokvence a od úvodního hvizdu byl největší hrozbou pro Italy. V 8. minutě si ale špatně zpracoval centr Nedvěda, jinak byl v ideální střelecké pozici. První střelu na branku si připsal Pavel Nedvěd, Buffon byl ale u své levé tyčky včas.

Polák srazil české šance

Českému týmu se dařila kombinace, díky níž se dostával do obrany soupeře. Další Nedvědovu střelu Buffon jen vyrazil před sebe, dorážku Jankulovského ale stačil srazit na roh. Po čtvrt hodině skončil zápas pro stopera Nestu, který si v souboji s dravým Barošem pravděpodobně poranil třísla.

Italové měli první šanci po chybě Kováče, který netrefil podle představ centr Grossa z levé strany. Čech stihl včas vyběhnout a míč vyboxovat. Následně hlavičkoval nad Gattuso. Zle pro české barvy bylo vzápětí. Totti posadil roh na hlavu Marca Matterazziho, kterého neuhlídal Polák. Italský stoper pak hlavou trefil přesně k tyči a připsal si ve dvaatřiceti letech první reprezentační start. Ještě hůř bylo v nastaveném čase. Polák, který už byl napomínán, zbytečně zezadu fauloval Tottiho a po druhé žluté kartě putoval do kabin.

Nedvěda vychytal Buffon

Oslabený český tým se snažil po přestávce útočit, ale to byla jen voda na mlýn Italům. Ti chodili do otevřené obrany, po jednom z brejků hlavičkoval Rozehnal tak nešťastně, že míč minul gólmana Čecha. Naštěstí ale i branku. Střelu Tottiho o pár okamžiků vytlačil český gólman na roh. Z protiútoku mohlo přijít vyrovnání po průniku Nedvěda, střelu českého kapitána ale spoluhráč z Juventusu Buffon vyrazil.

Česká obrana ale i nadále nestíhala čelit útokům soupeře, po rohu Tottiho nechala v poklidu hlavičkovat Camoranesiho, míč skončil těsně vedle. Vzápětí dostal znovu dostatek volného prostoru Totti. Další hrubku vyrobili čeští beci v 68. minutě. Plašil nesmyslně vracel míč na Rozehnala, který záložníka Monaka svým odkopem trefil. Čerstvý Inzaghi ovšem podél vybíhajícího Čecha branku netrefil.

Inzaghiho soupeře dorazil

Na druhé straně se k pěkné akci zmohli unavení čeští fotbalisté. Po sérii narážeček a patiček pálil tvrdě Nedvěd, Buffon byl znovu připravený. Čeští fotbalisté bojovali, ale proti dobře postavené defenzivě Italů neměli šanci. Trenér Brückner v závěru vsadil vše na jednu kartu, místo stopera Kováče poslal do hry ofenzivního Heinze, ale ani to nepomohlo.

Naopak znovu mohli Italové vstřelit gól, když si Pirlo pohrál s českou obranou a předložil míč Inzaghimu. Kanonýr AC Milán ale opět zklamal. Nakonec se Inzaghi dočkal v 87. minutě Ofsajdová past české obrany sklapla naprázdno a Inzaghi po kličce Čechovi do prázdné branky zvýšil. Italové po výhře 2:0 obsadili první místo ve skupině E, do osmifinále je doprovodí Ghana. Českým fotbalistům skončil sen o posledním úspěchu končící generace.

Česká republika - Itálie 0:2 (0:1)
Branka: 26. Materazzi, 87. Inzaghi. Rozhodčí: Archundia - Ramirez (oba Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Polák - Gattuso. ČK: 45+2. Polák. Diváci: 50 000.
ČR: Čech - Grygera, Kováč (78. Heinz), Rozehnal, Jankulovski - Poborský (46. Štajner), Rosický, Polák, Nedvěd, Plašil (64. Jarolím) - Baroš. Trenér: Brückner.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Nesta (17. Materazzi), Cannavaro, Grosso -Camoranesi (74. Barone), Pirlo, Gattuso, Perrotta - Gilardino (60. Inzaghi), Totti. Trenér: Lippi.
Konečná tabulka skupiny E:
1. Itálie32105:17
2. Ghana32014:36
3. Česko31023:43
4. USA30122:61

Reklama

Související témata: