Hlavní obsah

V Brně byl představen míč pro fotbalové MS

BRNO

Myslíte si, že se mistrovství světa ve fotbale hraje s koženým míčem? Omyl! S koženým balónem, se kterým se hrálo mistrovství před 50 lety, má ten současný společné jen to, že je kulatý. "Kulatý nesmysl", za kterým se budou v Německu honit nejlepší fotbalisté světa je z plastu a jmenuje se Teamgeist.

Foto: Jiří Reichl

Teamgeist - oficiální míč pro fotbalové mistrovství světa v Německu 2006

Článek

"Je vyroben zcela novou technologií, prakticky neabsorbuje vodu, má bezešvý povrch a nejlepší výkon v letu," představil jeho hlavní přednosti Kurt Stepping, který v Evropě zastupuje asociaci plastů PlasticsEurope. Vzácný náklad přivezl na brněnský veletrh Plastex, kde se setkávají právě producenti plastových výrobků.

Teamgeist je vyvinutý přímo pro letošní šampionát a má zaručit ty nejlepší vlastnosti ovládání pro technicky nadané hráče. "Je prostě skvělý. Dokonale ho obtéká vzduch, drží směr letu a při technických finesách hráče poslouchá," upřesnil Stepping.

S míčem vyrobeným částečně z plastů se poprvé hrálo na mistrovství v Mexiku 1986. Podobnou kvalitativní proměnou díky plastům prošla také další sportovní odvětví, příkladem může být lyžování, cyklistika, veslování nebo třeba skok o tyči, kde nový materiál zvýšil vrcholné výkony víc než o metr. V závodech formule 1 dnes zachraňují životy jezdců plastové kokpity, které jsou dvakrát pevnější než původní ocelové, i když váží jen pětinu.

"Při slově plasty si většina lidí vybaví obaly, stavebnictví nebo dopravu, ale neméně významnou oblastí využití plastů je právě sport. Jen u nás v Německu bylo v minulém roce vyprodukováno 650 tisíc tun plastových výrobků pro oblast sportu a volnočasových aktivit," uvedl Stepping.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.