Hlavní obsah

Šupem domů po debaklu?! Šéf svazu vyhrožuje

Moskva

Fanoušci ani média v Saúdské Arábii sice od fotbalové reprezentace na mistrovství světa nečekali zázraky, ale debakl 0:5 v úvodním utkání s domácím Ruskem je přesto šokoval. Podle ministra sportu Turkího bin Alšajcha za něj může přeplácení hráčů v domácí soutěži. Šéf fotbalového svazu Adel Ezzat pak přispěchal s pohrůžkou, že tři hráči by mohli hned po prvním utkání na turnaji zamířit šupem domů...

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hned pětkrát lovil brankář Abdullah Al-Mayouf míč ze sítě. Podle šéfa fotbalového svazu Saúdské Arábie patří k hlavním viníkům debaklu...

Článek
Fotogalerie

Stoper Umar Havsáví, brankář Abdullah Majúf a útočník Mohammad Šahláví. To je trojlístek, jemuž hrozí rychlý konec účinkování na šampionátu. Radikální formu sankce avizuje Adel Ezzat, šéf fotbalového svazu Saúdské Arábie.

„Výsledek našeho úvodního zápasu je naprosto neuspokojivý a neodráží talent hráčů. Proto zvažujeme, že nejméně tři hráče potrestáme," láteří Ezzat.

Po debaklu 0:5 je tým z Blízkého východu ve fotbalovém světě pro smích. Mluví se o něm jako o jednom z nejhorších, který kdy hrál na finálovém turnaji mistrovství světa.

Mužstvo samozřejmě nepatří k favoritům, Ezzat však zdůrazňuje, že výkon v prvním zápase klesl hluboko pod očekávání.

Ministr sportu bere výprask na sebe

Tým se na moskevském stadiónu v Lužnikách dostal do jediné šance, dokonce nezaznamenal ani jednu střelu na branku. „Tak drtivou porážku nečekal ani největší pesimista," píše deník Okaz po souboji dvou nejhůře postavených celků v žebříčku FIFA na šampionátu.

Ministr sportu Turkí bin Alšajch vzal zodpovědnost za porážku na sebe a slíbil nápravu. „Musíme vybudovat novou generaci fotbalistů. Už jako mladí budou posláni mezi profesionály do zahraničí. Musíme si přiznat, že na víc současní hráči nemají. Odpovědnost před korunním princem i národem nesu já," říká.

Funkcionář také připomněl nedávnou kritiku přemrštěných platů v saúdskoarabské lize, které nenutí fotbalisty jít sbírat zkušenosti do zahraničí.

„Už dřív jsem říkal, že žádný saúdský hráč si nezaslouží víc než milión rijálů (asi 6 miliónů eur) za sezónu. Všichni mě potom napadali, ale teď se ukázalo, jaká je skutečnost," poukazuje.

Reklama

Související témata: