Hlavní obsah

VIDEO: Za pět miliónů eur se stanu Rusem, nabídl Brazilec Welliton

MOSKVA

„Dejte mi pět miliónů eur a klidně přijmu ruské občanství,“ nabídl brazilský útočník ve službách fotbalového Spartaku Moskva Soares Welliton vedení klubu i ruské federaci. Jeho nabídka vzbudila v Rusku rozporuplné reakce. Zatímco funkcionáři jsou možností udělat z brazilského útočníka Rusa nadšeni, fotbalisté s Aršavinem v čele se staví ostře proti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Sparťan Radoslav Zabavník (vlevo) v souboji s Wellitonem ze Spartaku Moskva. Archivní foto

Článek

Nežertoval, svou nabídku vyřkl smrtelně vážně. „Za pět miliónů eur se stanu Rusem,“ nechal se slyšet třiadvacetiletý Brazilec, jenž se stal s jedenadvaceti góly nejlepším střelcem právě skončeného ročníku ruské ligy.

Naturalizovat rychlého, průbojného a střelecky disponovaného brazilského útočníka, jenž přišel do Spartaku Moskva z klubu Goiás před dvěma lety, není v Rusku zase až takový problém, takže funkcionáři Spartaku Moskva jsou z podobné možnosti nadšeni.

„Aby ne. Kdyby Welliton obdržel ruské občanství, pomohlo by to našemu klubu i celému ruskému fotbalu. Nám určitě v tom, že bychom mohli do zápasů nasazovat o jednoho cizince víc a neměli bychom tudíž starosti s dodržováním limitu stanoveného pro počet zahraničních fotbalistů,“ nechal se slyšet  generální ředitel Spartaku Valerij Karpin. „A navíc je tu ruská reprezentace,“ dodával.

Od Hiddinka by pozvánku do národního týmu dostal

Už před časem se totiž nechal slyšet nizozemský kouč ve službách sborné Hiddink, že by Wellitona bral do mužstva všemu deseti. „Byl jedním z nejlepších útočníků v ruské lize, takže být Rusem, samozřejmě bych ho do mužstva vzal. Jako každého hráče, který může dát ruskému fotbalu nový impuls, čehož je Welliton schopen,“ pravil Hiddink.

Zato hráči sborné jsou ostře proti, aby se z mladého Brazilce stal Rus. „Nepředstavitelné, aby hrál za naši reprezentaci. Fotbal není basketbal, takže si těžko mohu představit, že bych s ním vybíhal na hřiště v jednom reprezentačním týmu,“ nechal se pro lifesports.ru slyšet ruský legionář ve službách londýnského Arsenalu Andrej Aršavin.

Až příští týdny ukáží, zda se Wellitonova nabídka promění v realitu a v moskevském Spartaku bude po boku českých legionářů Jiránka a nově i Suchého nastupovat naturalizovaný ruský Brazilec.

A mimochodem - i pro český fotbal by mohl případ Wellitona inspirovat. Takový sparťanský útočník Wilfired by byl pro Bílkův výběr určitě přínosem.

Reklama

Související témata:
  1 : 0 Dortmund - PSG 1 : 0 dohráno
20240501T21 : 00:00+0200
Dortmund vs. PSG
Dortmund vs. PSG
Dortmund
PSG
  AS Řím - Leverkusen dnes 21 : 00
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen