Hlavní obsah

Zemřel kapitán prvních brazilských mistrů světa Bellini

Sao Paulo

V 83 letech zemřel Hilderaldo Luiz Bellini, první Brazilec, který zvedl nad hlavu pohár pro fotbalové mistry světa. Kapitána týmu, který triumfoval v roce 1958 ve Švédsku, v posledních letech života sužovala Alzheimerova choroba.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Hideraldo Luiz Bellini

Článek

Ve Švédsku vedl stoper Bellini tým se slavnými spoluhráči Garrinchou, Mariem Zagallem nebo sedmnáctiletým Pelém. Byl i součástí mužstva, které o čtyři roky později obhájilo titul, sám však na turnaji v Chile nenastoupil. S reprezentační kariérou, během níž odehrál 51 zápasů, se pak rozloučil na MS 1966 v Anglii.

Bellini má sochu před stadionem Maracaná v Riu de Janeiro, kde se bude 13. července hrát finále mistrovství světa. Autor ho zobrazil právě s trofejí pro světové šampiony nad hlavou.

Z veleúspěšné brazilské sestavy z přelomu 50. a 60. let tak odešlo další slavné jméno. Loni zemřeli obránci Djalma Santos, Nílton Santos a brankář Gilmar.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.