Hlavní obsah

Sparta vyhrála pohárové finále a míří za historickým double

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty porazili ve čtvrtečním finále Poháru ČMFS Jablonec 2:1 a před pondělním koncem ligy tak jsou blízko zisku historického double. To se v historii nejvyšší české soutěže zatím žádnému celku nepodařilo. Jablonec šel na Strahově do vedení po rychlém gólu Svátka, gólem do šatny vyrovnal Kulič a ve druhém poločase rozhodl o vítězi Horváth z penalty. Sparta obhájila pohárové vítězství z loňského roku.

Článek

Do základní sestavy Sparty se vrátil z třetiligové rezervy stoper Drobný, který nahradil zraněného Kučeru. Jablonec to na pražský tým umí, v prvním jarním kole vyhrál na Letné 3:0. To Severočeši potvrdili už v 6. minutě. Tečovaná střela se dostala k Janu Svátkovi a ten v den svých 24. narozenin poslal Jablonec rychle do vedení. Sparťanský odchovanec mohl přidat za dvě minuty další trefu, ale střílel nepřesně. Chvilku předtím Sparta nepotrestala malou domů Flachbarta, nepřímý kop Horváth namířil do obrany.

Sparta se snažila o vyrovnání, ale to nepřicházelo. Akce Kuliče skončila v rukavicích Špita, ve 20. minutě si Rezek chystal míč tak dlouho, až jej doběhl stoper Homola a střelu zblokoval. Spartu na druhé straně zachránil po průniku Zehera Blažek, který se stihl přesunout a vykopnout střelu Baranka.

Spartě se nedařily centry ze stran, většina končila u brankáře Špita. Na konci poločasu pálil z úhlu do boční sítě aktivní Kulič. Ex-mladoboleslavský útočník se radoval v nastavení po rychle rozehraném autu, po kolmici Kuliče si odstavil tělem obránce a vnějším nártem propálil Špita.

Kisel netrefil Matušovičův centr

Do druhé půle vstoupila lépe Sparta, prudký pas Matušoviče ale netrefil podle svých představ Kisel. Matušovič se vzápětí zranil a nahradil jej další navrátilec z B-týmu Jan Šimák. Po souboji s Fukalem musel ze hřiště i zraněný Hušek, kterého nahradil Libor Došek. Pro Huška tak skočila sezóna, v pondělním finiši Gambrinus ligy pro žluté karty nemůže nastoupit. Došek se dokázal hned prosadit, po rohu jeho hlavičku na brankové čáře vyrazil Flachbart.

V 66. minutě podkopl právě Flachbart Zdeňka Pospěcha a rozhodčí Jech nařídil pokutový kop. Ten s přehledem střelou pod břevno proměnil Pavel Horváth a poslal Spartu do vedení. Jablonec, kterému se na jaře nedaří, na zvrat neměl a nepomohl ani příchod Jozefa Webera, jenž prohrál už své čtvrté pohárové finále.

Před rokem Sparta porazila ostravský Baník až v penaltách, letos se radovala už po základní hrací době. Po výhře 2:1 se mohou sparťané soustředit na pondělní dramatický finiš ligy. Pokud uspějí, jako první celek v historii nejvyšší české soutěže získají double v podobě mistrovského titulu a Poháru ČMFS. Jablonec se i přes prohru kvalifikoval do poháru UEFA. Sparta bude hrát předkolo Ligy mistrů.

FK Jablonec 97 - Sparta Praha 1:2 (1:1)
Branky: 6. Svátek - 45+1. Kulič, 68. Horváth z pen. Rozhodčí: Jech - Filípek, Pospíšil. ŽK: Homola - Rezek, Pospěch. Diváci: 6022.
Jablonec: Špit - Zábojník, Homola, Fukal, Flachbart - Baranek, Eliáš (70. Smíšek), Kordula, Petržela - Svátek (85. Weber), Zeher (80. Nulíček). Trenér: Rada.
Sparta: Blažek - Pospěch, Drobný, Řepka, Zabavník - Kisel, Hušek (62. Došek), Horváth, Matušovič (54. Šimák) - Kulič, Rezek (86. Kučera). Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: