Hlavní obsah

Hiddink stál Turky obrovské peníze. Proto čekají úspěch, varuje legionář od Bosporu Sivok

Za dva roky, co u Bosporu kope, zná Turky důvěrně, takže ví, co od nich může česká reprezentace při americké konfrontaci očekávat. „Oni do zápasu nepůjdou na sto, ale na sto padesát procent, protože reprezentace je pro ně nade vše. Zvláště teď, kdy se budou chtít novému trenérovi Hiddinkovi ukázat,“ varuje spoluhráče v národním mužstvu legionář z Besiktase Istanbul Tomáš Sivok.

Foto: Petr Horník, Právo

Český fotbalový obránce Tomáš Sivok

Článek

Po bouřlivém ligovém finále začalo Turecko žít cestou své nově se rodící reprezentace na americký kontinent. Hiddinkův výběr údajně bere zápasy za mořem hodně prestižně...

Turci berou prestižně každý reprezentační sraz a zápas. Je to pro ně otázka hrdosti, vlastenectví a srdce, takže neexistuje, aby se některý z nominovaných reprezentantů omluvil a nepřijel. I tentokrát cestovali za moře s třiceti hráči, mezi nimiž jsou všechna esa.

Nejen esa... V jejich výběru se dokonce objevují reprezentační veteráni Okan Buruk a Emre Asik. To s nimi nový holandský trenér Hiddink ještě počítá?

Oba v reprezentaci končí a za mořem se budou s národním mužstvem loučit. Právě rozlučka za mořem před jejich krajany svědčí o tom, jakou důležitost přikládají Turci cestě za oceán, kde se střetnou nejen s námi a Američany, ale i se Severními Iry.

Angažování nizozemského trenérského světoběžníka Guuse Hiddinka hodně překvapilo, protože ho lákaly nejslavnější italské kluby a přemlouvala ho třeba i reprezentace Pobřeží slonoviny startující na mistrovství světa v Jižní Africe. Jaký ohlas jeho nástup k národnímu týmu v Turecku vyvolalo?

Turecko zažilo obrovské zklamání, když se jejich reprezentace neprobojovala na mistrovství světa, a proto začalo jednat. Upnulo se na Hiddinka, který se na světový šampionát dostal už s pěti národními týmy, a nakonec ho skutečně zlákali. Stál je obrovské peníze, ale celé fotbalové Turecko věří, že s ním přijdou úspěchy. V příští evropské i světové kvalifikaci.

Hiddink do své první nominace zahrnul přes třicet hráčů. Nakolik se tento kádr liší od mužstva, s nímž se český tým utkal před dvěma lety na EURO v Rakousku a Švýcarsku?

Osa zůstala stejná, pár nových hráčů přibylo. I čtyři moji spoluhráči z Besiktase mezi nimi jsou.

Hecovali jste se před odletem? Sliboval jste jim pomstu za dva roky starou porážku v Ženevě?

Oni na evropském šampionátu sice nebyli, ale samozřejmě na hecování došlo. Pochopitelně jsem jim slíbil odplatu, oni však tvrdili, že nás porazí zase. Jsou obrovsky nažhavení, neboť na ně čekají první zápasy pod Hiddinkem, při nichž se budou chtít ukázat a dát mu na vědomí, že si místo v turecké reprezentaci zaslouží.

Turecko žije v těchto dnech fotbalem víc než kdy jindy i proto, že ohlásilo oficiální kandidaturu na pořádání mistrovství Evropy v roce 2016. Myslíte, že má proti konkurentům šanci?

Určitě, protože fotbal je u Bosporu povýšen na náboženství. Do příprav na pořádání mistrovství Evropy se Turci vrhli s obrovskou vervou. Chystají výstavbu nových stadiónů v Burse, Antalyi a šesti dalších městech, na podzim by měla být otevřena nová aréna istanbulského Galatasary. Mluvil jsem s Barošem a ten tvrdil, že už v září v ní budou hrát. Výstavba se sice dostala do skluzu, ale vláda nad ní převzala veškeré garance, takže všechno bude hotovo včas.

Reklama

Související témata: