Hlavní obsah

Kotouly vyšvihnu až doma, slíbil reprezentační kouč Vrba po postupu s bezejmennými

Riga

Nic nepředstíral, obrovskou úlevou se trenér Pavel Vrba po výhře v Lotyšsku netajil. Proč také, když s reprezentačním týmem udělal v Rize poslední krok a postoupil s ním s předstihem na EURO 2016?! A dokonce se značným náskokem dvě kola před koncem kvalifikace. „Mám opravdu příjemný pocit, dosáhli jsme toho, čemu mnozí nevěřili. Udělali jsme ovšem teprve první krok, teď nás čekají kroky mnohem těžší,“ připomínal, že chce s národním týmem uspět i na šampionátu ve Francii.

Foto: Jan Tauber

Pavel Vrba (vpravo) se raduje z výhry v Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Reprezentanti se slaví postup na EURO 2016.

Dokázal jste si po losu kvalifikace představit, že postoupíte ze skupiny označované za skupinu smrti na úkor Nizozemska a Turecka? A navíc už dvě kola před koncem?

Před dvěma lety jsem tvrdil, že favoritem skupiny je Holandsko, za nímž jsou seřazeny tři mančafty, jež budou bojovat o druhé místo. Island, Turecko a naše reprezentace. Jestliže se nám podařilo postoupit na mistrovství Evropy již dva zápasy před koncem kvalifikace, považuji to za obrovský úspěch.

Nervy drásající duely jsou vám ale zřejmě souzené. Zažil jste ho minulý týden v Plzni proti Kazachům, v Rize proti Lotyšům jste si ho zreprízoval.

První půle byla z naší strany dobrá, dokonce myslím, že jedna z nejlepších v kvalifikaci. Fotbalová, kombinačně na výši, s šancemi a střelbou. Nuceným odchodem zraněného Koláře, který má zlomenou lícní kost, jsme ovšem ztratili střed hřiště, kde už jsme nebyli tak úspěšní, jako do přestávky. Dan totiž představoval spojnici mezi zálohou a útokem... Proto to pak byl v našem podání jiný fotbal. A navíc - po zisku míče jsme se nedokázali dostat do brejkových situací, i když se nabízely. Za stavu 2:0 jsme mohli jít do velkého přečíslení, ale školáckými chybami jsme se o možnost sami připravili.

Jakou roli při proměně mužstvo sehrály informace ze souběžně hraného střetnutí v Turecku a zprávy o tom, že Nizozemci prohrávají, takže postup na EURO se vám doslova vnucuje?

Já je slyšet nechtěl.

Ale slyšel...

Pan Kohák skutečně přiběhl o poločase k lavičce a křičel, že Turci vedou o dva góly. Hned jsem ho vyhnal.

Úspěchů už máte na kontě dost a dost. Na minulé štaci v Plzni dva postupy do Ligy mistrů, teď s reprezentací cesta na EURO. Jak vysoko ji ve zmiňované hierarchii řadíte?

Na stejnou úroveň, jako postupy do Champions League.

Takže rozdíl skutečně žádný?

Ale ano... Postup do Ligy mistrů je spíše rodinnou záležitostí, protože v klubu jsem s hráči pracoval každý den a spoustu věcí prožíval samozřejmě jinak, než u reprezentace. Jenže na druhou stranu národní mužstvo je národní mužstvo.

Nabízí se vám tedy ještě něco víc?

Nic víc neexistuje. Tedy vlastně ano - postup na mistrovství světa. Kdybychom se na světový šampionát dostali, přemýšlel bych, zda to přece jen není trochu víc, než Liga mistrů a EURO.

Bude vás teď motivovat touha porazit ve zbývajících zápasech i Turky a Nizozemce a skončit ve skupině na prvním místě?

Motivaci uspět a porazit taková mužstva, jako je Turecko a Holandsko, mám v sobě vždycky. Zvláště teď, kdy už máme postupovou jistotu. Upřímně se přiznám k obavám, které jsem z těchto zápasů měl, kdyby v nich šlo o postup. To by bylo hodně složité.

Čeho si na současném úspěchu ceníte nejvíc?

Před deseti patnácti lety nastupovali za reprezentaci famózní a skvělí fotbalisté působící v top klubech, teď máme hráče, kteří v takovýchto klubech nekopou, a přesto se jim podařilo na evropský šampionát rovněž postoupit. Svým způsobem „bezejmenní" dokázali totéž, co tým s Nedvědem, Jankulovskim, Barošem a spol., čehož si hrozně cením.

Když jste reprezentaci přebral a vstupoval s ní do kvalifikace, sliboval jste, že v případě postupu vyseknete dva kotouly, jako tomu bylo při plzeňském postupu do Ligy mistrů. V Rize jste je ale nepředvedl?

Musím je dát doma, protože v Lotyšsku bylo českých fanoušků málo. Počkám, až na Letné bude na zápas s Tureckem na tribunách osmnáct tisíc diváků.

V Rize jste se tedy spokojil s gestem, při němž jste si při odchodu ze hřiště sáhl na srdce...

Chtěl jsem fanouškům poděkovat za podporu a za to, že byli s námi.

A že vám pomohli k poslednímu potřebnému vítězství a postupu na EURO. Mimochodem, nastaly v průběhu kvalifikace chvíle, kdy jste snad zapochyboval o úspěchu své mise?

Pochyboval jsem pořád. To proto, že si občas přečtu české noviny a zjistím, že mám nejhorší procentuální bilanci ze všech trenérů, kteří u národního mužstva působili. Počítají mi totiž do ní i přátelské zápasy, které já beru jako zkoušky. I proto jsem snad s reprezentací ještě žádný přátelák nevyhrál.

Kdy vám bylo v bojích o EURO nejhůř?

Při domácích zápasech s Lotyšskem a Kazachstánem. Podle výsledků v kvalifikaci mi připadá, že dnes už opravdu neexistuje v Evropě slabé mužstvo.

A co naopak? Kdy se kvalifikace zlomila? Co představovalo klíčový moment na cestě do Francie?

Podzimní rozjezd, v němž jsme získali dvanáct bodů. Vítězství doma s Holandskem a poté v Turecku představovalo obrovský odraz k úspěšné kvalifikaci. To proto, že tato dvě mužstva dál považuji za nejsilnější. A nic na tom nemění, že jedno z nich na EURO nepostoupí, zatímco postup našeho celku a Islandu je největším překvapením.

V řadách soupeřů vzbudil velký údiv, ba i respekt fakt, že jste poskládal českou reprezentaci z tolika hráčů z domácí soutěže a vybojoval s nimi postup. Dokonce míní, že se tím česká ligová soutěž řadí mezi top desítku v Evropě...

To si netroufám říct, ale postup tria českých klubových zástupců do skupiny Evropské ligy dokazuje, že naše nejvyšší domácí soutěž svou kvalitu má.

Však i trenéři Kazachstánu a Lotyšska vám záviděli, že přes absenci Rosického, Plašila, Pilaře a spol. máte na výběr tolik hráčů.

Já bych byl samozřejmě raději, kdyby byli všichni zdraví a měl jsem je k dispozici. Ale na druhou stranu jsem stejně tak rád, že dnes jsou v reprezentaci hráči, o nichž ještě před rokem nikdo neuvažoval, že by se mohli v národním mužstvu objevit. A oni nejen že v něm jsou, oni byli v kvalifikaci o mistrovství Evropy i úspěšní.

Reklama

Související témata: