Hlavní obsah

V týmu fotbalové devatenáctky je přes nesouhlas Liberce i Blažek

PRAHA

Trenér české reprezentace fotbalistů do 19 let Augustin Chromý nominoval osmnáctku hráčů pro kvalifikační skupinu o postup na mistrovství Evropy. Je v ní i liberecký útočník Jan Blažek, přestože se to nelíbí funkcionářům Slovanu, který v době vrcholící ligové sezóny bude muset uvolnit ještě další dva hráče.

Článek

Česká devatenáctka sehraje turnaj v Anglii od 15. do 21. května, o jediné postupové místo se utká s domácím výběrem, Nizozemskem a Ruskem.

Zástupci Liberce tvrdí, že pokud přijdou o trojici hráčů v čele s Blažkem, bude tým v závěru ligy výrazně oslaben a naruší se tím regulérnost soutěže. Svaz však argumentuje tím, že všechny ligové kluby na začátku března s nominačními pravidly byly včas seznámeny a žádný z nich proti tomu v té době nic nenamítal.

"Když jsme se o tom v březnu bavili, věděli jsme, že ke kolizi kvalifikace devatenáctky a závěru ligy dojde. A kluby i s Libercem samy souhlasily s tím, že žádné kompromisy se v nominacích jako v minulosti dělat nebudou," řekl v pondělí ČTK ředitel oddělení reprezentačního úseku svazu Jiří Nevrlý. V podobné situaci je Slavia, která má v devatenáctce také trojnásobné zastoupení.

Vedení libereckého klubu se ale stále odvolává na výsledky březnové schůzky, na níž bylo prý mimo jiné dohodnuto, že reprezentanta nelze přesouvat bez souhlasu klubu z vyšší reprezentační kategorii do nižší. A funkcionáři Slovanu tvrdí, že Blažek je stabilním členem jednadvacítky, kterou v červnu čeká mistrovství Evropy v Nizozemsku. Juniorský reprezentant by podle usnesení neměl v jednom roce absolvovat dvě akce s různými výběry.

"Blažek už v jednadvacítce hrál, pomohl i k postupu v baráži. Proto se ho podle pravidla 'vyšší bere' akce devatenáctky už týkat neměla. A pokud k tomu už došlo, tak bychom ze strany svazu čekali tolik korektnosti, že o tom s námi aspoň bude jednat," řekl ČTK ředitel klubu Libor Kleibl.

Otazník visí nad startem Hableho 

Nevrlý se ale brání a tvrdí, že Blažek je kmenovým hráčem devatenáctky, proto nic nebránilo jeho povolání na květnovou kvalifikaci. "Blažek je v jednadvacítce zatím v širším výběru, prioritou je jeho účast v devatenáctce. Pokud by ale jel i na evropský šampionát jednadvacítek, tak bychom samozřejmě už s libereckým klubem jeho povolání samozřejmě řešili. Protože by jel už na druhou reprezentační akci v sezóně," uvedl Nevrlý.

Chromý sestavil tým na základě dvouleté přípravy, hodně mu prý napověděly poslední přípravné zápasy. Češi vyhráli 2:1 v Itálii, doma zdolali Irsko 4:1 a v odvetě podlehli s kombinovanou sestavou 1:2. "V kádru je několik hráčů s prvoligovými zkušenostmi, mužstvo by mělo být psychicky odolné pro těžké a vyrovnané kvalifikační zápasy. Čeká nás, zejména v zápase s Anglií, bouřlivé prostředí, ale hráči dokázali v utkání v Itálii, že jsou na to připraveni," řekl pro svazový web Chromý.

V osmnáctičlenné nominaci visí otazník nad startem záložníka Jana Hableho, jenž si v utkání s Irskem zranil kotník. "Zatím jen jezdí na kole, pokud se jeho stav nebude rychle lepšit, povoláme náhradníka," řekl Chromý. S Hablem, kterého chce angažovat Inter Milán, počítal na post defenzivního záložníka místo slávisty Suchého, který byl nominován do kádru reprezentační dvacítky připravující se na světový šampionát v Kanadě.

Šest hráčů týmu do 19 let patří věkem ještě do osmnáctky a mají stříbrnou medaili z ME do 17 let v loňském roce.

Nominace
Brankáři: Ondřej Prepsl (Baník Ostrava, 2 zápasy/0 branek), Michal Toma (Marila Příbram, 12/0).
Obránci: Lukáš Bodeček (Sigma Olomouc, 13/0), Jakub Dohnálek (Slovan Liberec, 20/1), Jan Halama (Marila Příbram, 11/0), Jan Polák (Slovan Liberec, 3/0), Radim Řezník (Baník Ostrava), 3/0), Zdeněk Šmejkal (Sparta Praha, 8/0).
Záložníci: Bořek Dočkal (Slavia Praha, 7/2), Marcel Gecov (SK Kladno, 20/0), Jan Hable (Hradec Králové, 2/0), Jiří Valenta (Fk Jablonec, 6/1), Lukáš Vácha (Slavia Praha, 11/2), Martin Zeman (Sparta Praha, 2/0).
Útočníci: Jan Blažek (Slovan Liberec, 18/6), Tomáš Necid (Slavia Praha, 10/6), Radim Nečas (Mladá Boleslav, 9/2), Vít Přecechtěl (Baník Ostrava, 10/3).

Reklama

Související témata: